Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svakim danom broj zaraženih, jednako kao i broj umrlih od posljedica zaraze virusom ebole, sve je veći.


Organizacija UN-a objavila je izvješće u kojem napominje kako je 'stopa širenja toliko visoka da se može nazvati dramatičnom.'

Vezani članci Slika nije dostupna ZA DVA MJESECA Svaki tjedan od ebole će oboljevati 10.000 osoba, a umirati 7000 Slika nije dostupna Kronologija najopakije bolesti današnjice

Na konferenciji za novinstvo održanoj u četvrtak, liberijski ministar financija, Amara Konnen rekao je 'Liberija vodi rat s nevidljivim neprijateljem'.

Sastanak Afričke unije o eboli: 'Najveću cijenu epidemije plaćaju žene'

'Liberija se suočava s ozbiljnom prijetnjom opće egzistencije. Virus ebole uzdrmao je zemlju do njenih temelja. Virus se širi poput šumskog požara, uništava sve što mu se nađe na putu, a ionako slabo liberijsko zdravstvo, palo je na koljena', rekao je Brownie Samukai, liberijski ministar obrane.

UN-ov poslanik u Liberiji, Karin Landgren, slaže se s ministrom Samukaijem. Landgren je UN-ovoj komisiji iznio izvješće u kojem napominje kako se 'Liberija suočava s najgorim neprijateljem od rata', misleći pritom na dva građanska rata između 1989. i 2003. godine kada je poginulo više od 250.000 ljudi, piše Washington Post.

Upravo je to ratno razdoblje uništilo zemlju, dovelo je na rub propasti, a virus Ebole stigao je u najgorem trenutku. Zemlja još od ratnih stradanja nije uspjela stati na noge, a već joj prijeti ponovno uništenje.

Znanstvenici zabrinuti: Ebola sve brže mutira

'Kriza izazvana virusom ebole postaje sve složenija, zajedno s političkim, sigurnosnim i socijalnim posljedicama utječe na stabilnost zemlje kao i njezinog zdravstvenog sustava koji svakodnevno sve više popušta', dodao je Landgren.

Međunarodni monetarni fond u svojem je izvješću objavio kako je virus ebole ozbiljno naštetio rudarstvu, poljoprivredi i uslužnom sektoru Liberije, kao i gospodarstvu susjedne zemlje, Siera Leone.

Gotovo polovica smrtnih slučajeva od posljedica virusa ebole, zabilježeno je u Liberiji gdje je do sada umrlo 1.224 ljudi od ukupnog broja koji je dosegnuo brojku od 2.046 mrtvih.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava, nastavi li se širenje ovim tempom, virus bi mogao opustošiti zapadnoafričke zemlje, dom za više od 4 milijuna ljudi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook