Milorad Dodik i Željka Cvijanović primili lažnog biznismena Mai Vu Minha (Foto: Predsjedništvo RS)
Milorad Dodik i Željka Cvijanović primili lažnog biznismena Mai Vu Minha (Foto: Predsjedništvo RS) Foto: Predsjedništvo RS

Predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović primili su u svoje kabinete lažnog biznismena Mai Vu Minha. S njim su razgovarali o potencijalnim investicijama u BiH, a državna televizija predstavila je njegovu tvrtku kao ''jednu od vodećih svjetskih korporacija''.


"Predstavnici privredne delegacije Vijetnama obišli su Tehnički remont Bratunac, gdje je dogovorena poslovna suradnji u namjenskoj industriji. Sapa Thale Group je jedna od vodećih investicijsko-razvojnih korporacija u svijetu koja ulaže u područje financija, u razvoj visokih tehnologija, infrastrukture i energetike", objavio je BHRT.

Vezani članci Zmija na cesti Bijela zmija izazvala kaos na cesti: Nitko je nije mogao ignorirati, ali nikome nije palo na pamet da je pregazi Slika nije dostupna Dramatična upozorenja: Hoće li referendum u RS dovesti do novog rata u BiH?

Kako piše Klix.ba, Milorad Dodik i Željka Cvijanović sastali su se s predstavnicima ''vodeće svjetske korporacije'' Sapa Thale Group, a o tom uspješnom sastanku izvijestilli su i građane na službenim web stranicama Predsjedništva BiH.

Dodik je nakon sastanka rekao da je s predsjednikom korporacije Sapa Thale Group, Mai Vu Minhom iz Vijetnama, razgovarao "o mogućnostima ekonomske suradnje BiH i Vijetnama". Mai Vu Minh mu je rekao i da vidi brojne potencijale i prostor za uspješnu ekonomsku suradnju dviju zemalјa, kao i da je zainteresiran za investicije u polјoprivrede, turizmu i financijskom sektoru.

Bloger otkrio istinu o ''samozatajnom milijarderu''

Sastanak s Minhom nahvalila je i Željka Cvijanović koja je s njim razgovarala "o mogućnostima suradnje u turizma, bankarstvu, poljoprivredi, kao i sportu i kulturi".

Medijski napisi o ovom sastanku zaintrigrali su jednog blogera koji se predstavlja pod nadimkom Operacija Triciklo. On je istražio tko je zapravo Mai Vu Minh, tajnoviti vijetnamski milijarder, odnosno radi li se uopće o bogatašu, piše Klix.ba.

Otkrio je Minohvu stranicu na Wikipediji koja je napisana samo na vijetnamskom jeziku. Na toj stranici stoji da se radi o "samozatajnom milijarderu" kojeg se povezuje i sa Svjetskim ekonomskim forumom i Azijsko-pacifičkom ekonomskom forumu (APEC). Tamo piše i da je surađivao sa svjetskim vođama poput Donalda Trumpa, Justina Trudeaua, Vladimira Putina, Xi Jinpinga, Jacinde Kate Laurell Ardern.

Milorad Dodik i Željka Cvijanović primili lažnog biznismena Mai Vu Minha (Foto: Predsjedništvo RS)
Lažni biznismen se fotošopirao pored Donalda Trumpa (Foto: Screensoht/Sapa Thale Group) Foto: Screensoht/Sapa Thale Group

No, sve su to laži. Minh je na stranici svoje navodne korporacije fotošopirao, i to loše, sve fotografije s navodnim svjetskim liderima. Primjerice, fotošipirao je sebe pored Donalda Trumpa na APEC-u, ali postoje snimke s tog događaja na kojima se jasno vidi da pored Trumpa nije Mai Vu Minh.

 

Minhova ''korporacija poznata širom svijeta'' Sapa Thale Group smještena je u njemačkom gradu Thaleu. Na stranici tvrtke se, osim Minha kao predsjednika Uprave, spominje i Dac Nghiep Nguyen, za kojeg piše da je direktor.

Financijski izvještaj Sapa Thale Groupa za 2015. godinu jedini je dostupan na internetu. On pokazuje da su je tvrtke te godina imala oko 2500 eura prihoda. Stranica CompanyHouse procjenjuje njihov ukupni kapital na 25.000 eura. Na stranici tvrtke stoji i fotošopirana fotografija zgrade u kojoj se nalaze uredi, kao i interijer. Radi se o zgradi koja nije u njihovu vlasništvu, već oni unajmljuju prostor na toj adresi.