Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajčak upozorio je u ponedjeljak kako će se svaki čin usmjeren prema odvajanju Republike Srpske od BiH smatrati ugrožavanjem Daytonskog sporazuma te da će oni koji to čine snositi posljedice.


"Izdvajanje RS iz BiH bio bi antidaytonski čin i oni koji to zagovaraju moraju biti spremni na posljedice", kazao je Lajčak u izjavi koju je prenijela TV Federacije BiH (FTV).

Vezani članci Dragan Čović (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL) Čović: "Jedino Hrvati žele BiH, a separatizam i unitarizam vode njezinu nestanku" Potres kod Banja Luke Potres jačine 2,4 po Richteru zabilježen kod Banja Luke: "Dobro se zatreslo"

Lajčak je ovime reagirao na najavu što ju je tijekom dana iznio Dane Čanković, predsjednik nevladine udruge "Izbor je naš" koja već godinama zagovara izdvajanje RS iz BiH.

Čanković je na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci najavio kako će se u tom gradu 27. ožujka održati prosvjedni skup na kojemu će se zahtijevati da Narodna skupština RS proglasi samostalnost tog entiteta odnosno njegovo odvajanje od BiH.

"Ako to mogu Albanci na Kosovu koji su tamo nacionalna manjina onda to možemo i mi Srbi kao konstitutivni narod u RS", izjavio je Čanković dodajući kako njegova udruga odustaje od ranije inicijative da se o neovisnosti RS odlučuje referendumom te kako očekuje da se o tome očituje entitetski parlament.

Kazao je kako na skupu u Banjoj Luci očekuje više tisuća sudionika koji bi trebali potpisati peticiju sa zahtjevom za neovisnost RS što će biti upućena entitetskom parlamentu.

Poziv za sudjelovanje na skupu uputio je i entitetskom premijeru Miloradu Dodiku.