Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države i Kuba ponovno će uspostaviti izravnu poštansku službu prvi put nakon više od 50 godina, objavile su dvije zemlje u petak.


Američki i kubanski pregovarači postigli su u četvrtak dogovor u Miamiju, rekao je glasnogovornik američkoga ministarstva vanjskih poslova. Sljedećih će se tjedana u sklopu pilot-programa uspostaviti nekoliko poštanskih letova na tjedan.

Vezani članci Donald Trump SAD blizu tri milijuna zaraženih, a Trump tvrdi: "Stojimo dobro. Odradili smo dobar posao" Barack Obama Bivši američki predsjednik Trumpovo upravljanje krizom nazvao "krajnje kaotičnom katastrofom"

Plan bi se trebao provesti "unutar sljedećih nekoliko tjedana, uz nadu da će postati trajan u budućnosti", reklo je kubansko veleposlanstvo u Washingtonu. Zadnjih pedeset godina pošta između SAD-a i Kube putovala je preko tri zemlje.

Ova je mjera zadnji korak u provedbi normalizacije odnosa između dviju zemalja nakon desetljeća neprijateljstva. SAD i Kuba ponovno su otvorile veleposlanstva nakon 54-godišnjeg prekida s otokom pod komunističkom vladavinom.

Ponovna uspostava veza uslijedila je nakon sporazuma u prosincu 2014. koji je bio rezultat tajnih razgovora između Washingtona i Havane s posredovanjem Vatikana.

Američki ekonomski embargo nametnut Kubi može ukinuti samo Kongres u kojem je konzervativna većina skeptična u pogledu približavanja predsjednika Baracka Obame Kubi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook