Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na mjesec dana

Milimetarska rupica zatvorila nuklearku Krško: "Još uvijek ne znamo zbog čega je do toga došlo"

Aktualno Galerija Nuklearna elektrana Krško - 1 Nuklearna elektrana Krško - 1 Foto: Vijesti Nove TV u 14 Nuklearna elektrana Krško - 2 Nuklearna elektrana Krško - 2 Foto: Vijesti Nove TV u 14 Nuklearna elektrana Krško - 3 Nuklearna elektrana Krško - 3 Foto: Vijesti Nove TV u 14 Nuklearna elektrana Krško - 4 Nuklearna elektrana Krško - 4 Foto: Vijesti Nove TV u 14 +3 Nuklearna elektrana Krško - 1 Galerija 1/8 >>
Nuklearna elektrana Krško prestaje s radom na najmanje mjesec dana. Uzrok tome je minijaturna rupa pronađena na jednom od cjevovoda. Opasnosti za građane nema, ali želimo otkriti uzrok propuštanja, poručuju iz nuklearke.

Tek metar od uboda u reaktorsku posudu Nuklearne elektrane Krško, milimetarska rupica na cjevovodu uočena je prilikom redovitog nadzora i sada sanirana.

"Propuštanje je veličine uboda igle i na ovom tlaku na kojem smo sad, tri do pet bara, što je jednako propuštanju tlaka u biciklističkim gumama, tog propuštanja više nema", objasnio je član uprave NE Krško Saša Medaković reporterki Dnevnika Nove TV Ivani Kopčić.

Golim okom jedva vidljive rupe više nema, ali ostaje pitanje – kako je nastala?

"Samo mjesto propuštanja smo našli, ali još uvijek ne znamo zbog čega je do toga došlo", dodao je Medaković.

Dok to ne pronađu, Nuklearna elektrana prestaje s radom, poručuje uprava. Počinje izvanredni remont.

"Zbog visoke temperature odlučili smo se da elektranu ohladimo, da pripremimo siguran pristup djelatnicima kako bi mogli pregledati situaciju", rekao je predsjednik uprave NE Krško Gorazd Pfeifer.

"U ovom trenutku što vidimo, to sigurno nije manje od mjesec dana", dodao je Medaković.

To znači gubitak od milijun i pol eura za svaki dan u kojem elektrana ne radi. Dosad je ispunila 75 posto godišnjeg plana, pa iz resornog ministarstva poručuju – Hrvatska neće imati problem s opskrbom nuklearnom energijom.

"Ako sve bude u redu, a nema razloga i sumnje da ne bude, elektrana će odraditi oko 90 posto godišnjeg plana, što će možda značiti nekoliko eura po megavatsatu skuplja proizvodnja", objasnio je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić.

Bit će sve u redu i za prihode i za zdravlje građana, poručuju institucije. Brojni stanovnici Krškog o ovoj temi ne žele pred kamerom. Dušan je rekao ekipi Dnevnika Nove TV da dođe živjeti tamo.

"Što se tiče straha, nema ga. Mislim, hrana je sigurna, nuklearka je sigurna, žitelji su naviknuti i mislim da su sigurnosne mjere vrlo, vrlo stroge", kazao je.

I ništa se ne mijenja. Dok je nuklearka u stanju vruće pripravnosti, zaposlenici će dolaziti na posao i raditi nešto drugo.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene