Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove napetosti

Milanović nakon sastanka s predsjednicom Kosova: "Srbija nam mora dati odgovore na neke stvari"

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani stigla je u posjet Hrvatskoj i, između ostalog, sastala se s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem.

Predsjednica Republike Kosova Vjosa Osmani Sadriu, zajedno sa suprugom Prindonom Sadriuom, boravi u dvodnevnom službenom posjet u Republici Hrvatskoj.

Na poziv predsjednika Republike Zorana Milanovića, kosovska predsjednica boravit će u Hrvatskoj u utorak i srijedu te će, osim Zagreba, posjetiti Karlovac i Rijeku.

Milanović je već više puta javno pozvao članice EU koje do sada nisu priznale neovisnost Kosova da to učine. I u svom nedavnom govoru u Ujedinjenim narodima u New Yorku, naglasio je da Hrvatska zagovara univerzalno priznavanje Republike Kosova i njeno pravo na postojanje kao ravnopravnog člana zajednice naroda.

Na Kosovu je opet napeto, a najnovije napetosti potaknute su napadom naoružane srpske paravojne skupine na kosovske policajce na sjeveru Kosova krajem rujna.

"Naši su stavovi jasni, Srbija mora dati odgovore na neke stvari koje su očite i ne mogu promaći pozornosti ni malog djeteta. Netko mora dati odgovore. Ne upirem prstom ni u koga, ali netko iza toga stoji. Ako ne bude nikakvih posljedica, to znači da čekamo sljedeći takav događaj, veće skale i magnitude, a to ne smijemo dopustiti. Sva podrška Kosovu, da ga se primi barem u zajednicu europskih država”, rekao je Milanović nakon sastanka s Osmani Sandriu.

Vjosa Osmani Sadriu, Zoran Milanović Zoran Milanović (Foto: DNEVNIK.hr)

"Sretni smo što imamo saveznike kao što je Hrvatska", istaknula je kosovska predsjednica i zahvalila hrvatskom predsjedniku.

Istaknula je da je Hrvatska veliki prijatelj Kosova, saveznik i partner: "Vi ste bili na našj strani kad je bila ugrožena naša bit."

Upozorila je da u regiji i dalje postoje snage koje žele vratiti povijest., ali: "Kosovo je odlučno nastaviti dalje. Predsjednik Milanović nastavlja biti naš glas, a i mi nastojimo biti prisutni u najjačoj alijansi koju čovječanstvo poznaje."

Naglasila je i da Kosovo na Hrvatsku gleda kao na glavnog saveznika, ne samo u regiji: "Dijelimo dio zajedničke povijesti, stjecanje slobode i neovisnosti. Stotine albanskih građana se borilo za hrvatsku slobodu i neovisnost. Hrvatska je dio misije KFOR-a na Kosovu."

Dodala je i da gospodarska suradnja Kosova i Hrvatske napreduje te da je uvjerena da je prijateljstvo dva naroda duboko ukorijenjeno.

“Kosovo se suočava s jednom od najtežih situacija zbog terorističkih aktivnosti naređenih iz Srbije i nadam se da će naši saveznici pokazati jasnoću u međunarodnim odnosima i spriječiti hibridna djelovanja u regiji. Jako malo zemalja razumije s čime se suočava Kosovo. Hrvatska se početkom 90-ih suočila sa sličnom matricom Miloševićevog režima", kazala je Vjosa Sandriu.

"Kao i dosad, očekujemo daljnju podršku Hrvatske tijekom suočavanja s ovim ozbiljnim izazovom koji može imati posljedice za regiju. Vjerujem da će vaš doprinos biti od ključne važnosti za očuvanje sigunosti regije. Kosovo je snažno i odlučno u svojoj namjeri da gradi dobrosusjedske odnose sa svim zemljama, a istodobno radimo na tome da ispunimo svoj cilj, članstvo u Europskoj uniji", naglasila je kosovska predsjednica i dodala kako je uvjerena da će budućnost ujediniti Kosovo i Hrvatsku i euroatlantskoj obitelji.

Vjosa Osmani Sadriu, Zoran Milanović Vjosa Osmani Sadriu (Foto: DNEVNIK.hr)

Milanović je podsjetio da je već više puta javno pozvao članice EU-a koje do sada nisu priznale neovisnost Kosova da to učine. I u svom nedavnom govoru u Ujedinjenim narodima u New Yorku, naglasio je da Hrvatska zagovara univerzalno priznavanje Republike Kosova i njeno pravo na postojanje kao ravnopravnog člana zajednice naroda.

Rekao je da on protivnik sankcija: "U sankcije ne vjerujem pogotovo one koje se donose protiv cijelih država. Možda protiv pojedinaca." Pozvao je i na kršenje sankcija protiv Kosova, a kaže da bi i neki drugi trebali upozoravati na problem Kosova, kao što to čini on, ali to ne čine jer možda imaju nekih osobnih interesa.

Podsjetio je da je Srbija uzdrmala svijet kad je u Sarajevu ubijen austrijski prijestolonasljednik te da se od Srbije tada tražilo nemoguće i da se sada to neće dogoditi.

"Nismo u 1914. Mi smo u 2023. godini. Imate grupu od stotinu muškaraca koja je došla opremljena. Uniforme mogu kupiti, skrojiti… Ali, oružje, obuka, snimke… Sve je to u dokaznom fondu kojima raspolaže Kosovo. Što sad? Pasuljanske livade, to nije IKEA, nije lunapark, da bi se tamo pripremao moraš imati amen in primatur vrhovnog poglavara… Navire niz pitanja, to su odgovori koje Srbija mora dati"; opetovao je Milanović.

"Sankcije Kosovu je donio Borrell koji uskoro odlazi, valjda, u penziju. On i njegova ekipica... Sankcije Kosovu slika suj nekompetentnosti i gluposti koje ta ekipica radi u regiji", kazao je Milanović.

Kosovska predsjednica je kazala da je istraga pri kraju i opetovala koje dokaze imaju da Srbija stoji iza napada te je podsjetila da su napadače prozvali i herojima u Srbiji.

"Država Srbija ni ne skriva činjenice, imamo službene odluke potpisane od dužnosnika te države, imamo videosnimke koje smo izvukli iz dronova koje su teroristi dok su bježali s Kosova ostavili za sobom", kazala je i dodala da srpska vojska konstantno obučava pripadnike te terorističke skupine te da Srbija to ni ne negira.

"Oružje koje je taj dan zaplijenjeno je ono što najčvršće povezuje Srbiju s napadačima", rekla je i kazala da se oružje tijekom nekoliko mjeseci švercalo na Kosovo vozilima s lažnim KFOR-ovim oznakama. "Sve skupa otkriva da je nalogodavac napada u Banjskoj država Srbija te da će se takvi napadi nastaviti ako ne bude nikakvih posljedica", upozorila je kosovska predsjednica.

"Možete biti sigurni dok je EK na vašoj strani. Ali sankcije - to je ćorav posao, oprostite mi na mom francuskom", rekao je Milanović i dodao da ne zna ima li Rusija veze s napadom u Banjskoj, ali da joj događaji na Kosovu sigurno odgovaraju, baš kao i kriza u Gazi.

"Mislim da nema veze s tim, ali to je samo moje mišljenje. Više se čudim Srbiji, koja kao da nije svjesna da je izgubila sve što je mogla u perspektivi razvoja jedne nacije", kazao je Milanović.

Službeni bilateralni sastanak dvoje predsjednika održan je u Uredu Predsjednika Republike, a predsjednica će se sastati i s predsjednicima Sabora i Vlade. Tijekom boravka u Hrvatskoj predviđen je, između ostaloga, i njezin susret s pripadnicima albanske zajednice koja živi u Hrvatskoj.

Milanović i Osmani Sadriu razgovarali su o bilateralnim odnosima Hrvatske i Kosova, političkoj i sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Europi, aktualnim događanjima na sjeveru Kosova te europskoj i euroatlantskoj perspektivi Kosova i ostalih zemalja na jugoistoku Europe.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Gaze Rat na Bliskom istoku VIDEO Uznemirujuća snimka s festivala smrti, Hamas izdao upozorenje za stanovnike izraelskog grada: "Napustite ga do pet sati popodne"

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Gradske teme Tomašević otkrio kad će svi tramvaji u gradu konačno "poplaviti": "Već ih je sada na ulicama sve više i više"

Hrvatska podržava članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući podršku za dodjelu statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene