Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Lokalni irački mediji prenose u utorak vijest kako će vlada pokrenuti istragu o videosnimci pogubljenja Sadama Huseina na kojoj se čuje kako se svjedoci smaknuća rugaju bivšem iračkom predsjedniku.


Snimka, objavljena nedugo nakon pogubljenja, prikazuje Sadama s omčom oko vrata dok ljudi oko njega uzvikuju "Moqtada, Moqtada, Moqtada".

Vezani članci Slika nije dostupna Meka: hodočasnici zgroženi pogubljenjem Sadama na blagdan Slika nije dostupna 'Službene' snimke smaknutog Saddama

Na video isječku, koji se mogao vidjeti na Internetu i na arapskim televizijskim kanalima, svjedoci izgovaraju ime Moqtade al-Sadra, protuameričkog šijitskog klerika.

Prema svemu sudeći, riječ je o pristašama al-Sadra kojima je Sadam uzvratio rekavši "Zar je to hrabrost Arapa?".

Tzv. sadristi, unatoč tome što su zastupljeni u iračkoj vladi, imaju i svoje oružano krilo koji se optužuje za brojne bombaške napade i poticanje nasilja među Iračanima.

Lokalna televizija al-Iraqia prenosi riječi Samia al-Askarya, člana Ujedinjenog iračkog saveza koji ima 128 zastupnika u parlamentu, kako će "vlada otvoriti istragu o okolnostima nastanka snimke Sadamova smaknuća".

Prema nepotvrđenim izvorima, pogubljenje je snimljeno kamerom na mobilnom telefonu, no zasad je nejasno kako je "procurila" u javnost.

- Ti uzvici tijekom Sadamova smaknuća bili su čin pojedinca, izjavio je šef parlamentarne francije sadrista Nassar al-Rabei. Ocijenio je da je riječ o spontanom činu.

U međuvremenu, šijitskim gradovima počeo je kružiti CD s kompletnim pogubljenjem Sadama i posljednjim sudskim ročištem na kojem je bivši irački diktator osuđen na smrt. Očevici prenose kako je i ta videosnimka nastala pomoću mobitela.

Na videosnimci je prikazan cijeli postupak - od Sadamova vješanja do priprema za pogreb kada je njegovo tijelo bilo umotano u bijelu plahtu. Riječ je o snimkama koje nisu objavljene ni na jednoj televizijskom postaji, kažu očevici.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju