Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Suspendirani policajci srpske nacionalnosti u Kosovskoj policijskoj službi zamijenjeni su policajcima drugih nacionalnosti iz iste regije, objavio je prištinski dnevnik na albanskome 'Koha ditore'.


Dnevnik navodi da zahvaljujući tome nema vakuuma u obavljanju poslova policije u sredinama gdje su Kosovsku policijsku službu napustili policajci Srbi.

Vezani članci Lijekovi, ilustracija USKOK podigao optužnicu protiv liječnika: Za 3500 kuna mita pacijentima propisivao lijekove tvrtke drugookrivljenog Slika nije dostupna Suspendirano 150 srpskih policajaca na Kosovu

Kosovska policijska služba je u petak i subotu suspendirala gotovo 260 Srba, pripadnika policije, koji nisu prihvatili ostati pod njenim zapovjedništvom, već su tražili da budu izravno pod policijom UNMIK-a. Najviše suspendiranih policajaca je iz regije Gnjilana - 160, od kojih su 43 pripadnika granične policije.

Suspenzija važi do ponedjeljka i ako se policajci ne vrate na posao o njihovoj daljnjoj sudbini će odlučiti policijski inspektorat pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova, koji treba u roku od 60 dana odlučiti o svim slučajevima.

Bivši visoki dužnosnik Kosovske policijske službe i stručnjak za sigurnosna pitanja Nuredin Ibishi rekao je da je odluka o suspenziji preuranjena i da je trebalo osigurati da pripadnici policije iz redova srpske zajednice ostanu pod dvostrukom zapovjedništvom Kosovske policijske službe i UNMIK-a.

Dnevnik prenosi i izjavu dopredsjednice Srpskog nacionalnog vijeća središnjeg Kosova Rade Trajković kako je odluka da Srbi bojkotiraju Kosovsku policijsku službu pogrešna. Ona je za takvu odluku izravno optužila srbijanskog premijera Vojislava Koštunicu i ministra za Kosovo Slobodana Samardžića.