Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Korejcima prijeti glad zbog sankcija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je da odbacuje sankcije Vijeća sigurnosti UN-a protiv Sjeverne Koreje zbog izvođenja nuklearnog pokusa, optuživši SAD da Vijeće koristi kao "oružje za uspostavu svoje hegemonije".

Ahmadinedžad je također kao "nelegalan" odbacio zahtjev Vijeća sigurnosti da Iran obustavi proces obogaćivanja urana, poručivši da će Teheran bez straha nastaviti s nuklearnim aktivnostima.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

"Neke zapadne zemlje su Vijeće sigurnosti pretvorile u oružje za uspostavu hegemonije i donošenje rezolucija protiv zemalja koje im se suprotstavljaju", rekao je iranski predsjednik.

Sankcijama se protivi i Malezija. "Obični građani najviše će patiti",  kazao je malezijski ministar vanjskih poslova Syed Hamid.

A neke su zemlje već započele s provedbom sankcija. Kineski dužnosnici su počeli pomnije pretraživati sjevernokorejski
teret u kamionima na graničnom prijelazu Dandong. 

Australija je otišla korak dalje i zabranila je ulazak sjevernokorejskim brodovima u australske luke.  

Japan se našao u nezgodnoj situaciji jer ga njegov pacifistički ustav sprječava u provođenju UN-ovih sankcija. Naime, ustav iz 1947. godine brani Japanu upotrebu vojne sile,
osim u strogo definiranim slučajevima legitimne obrane.

Zakon iz 1999. godine omogućava, međutim, japanskim snagama da pomažu američkim snagama u okolici japanskog otočja pod uvjetom da je vlada prije toga utvrdila kako situacija u susjedstvu Japana prijeti miru i sigurnosti zemlje. 

Japanski dužnosnici raspravljaju o tome trebaju li pomagati američkim snagama u ukrcavanju na sjevernokorejske brodove radi pretraga određenih sankcijama UN-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene