Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spor oko migranata

Kompromisno rješenje u Njemačkoj: Za određeni broj migranata zatvorit će se granice, lipanj rok za uvođenje kontrola

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranke demokršćanske Unije CDU/CSU postigle su kompromis oko pitanja zatvaranja njemačkih granica za određenu grupu migranata nakon što je CSU rekao da je kraj lipnja rok za uvođenje kontrola na njemačkim granicama davši Merkel vremena da pronađe europsko rješenje za spor oko migranata, priopćeno je u ponedjeljak u Berlinu.

„Predsjedništvo CDU-a je na svojoj današnjoj sjednici odlučilo podržati migracijski plan ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera s iznimkom točke koja se odnosi na zatvaranje granica za migrante koji su već registrirani u nekoj od zemalja EU-a. Ova odluka ne može biti donesena unilateralno, bez dogovora i na teret drugih nego tek nakon konzultacije s europskim partnerima koji bi bili najviše pogođeni ovom mjerom“, rekla je Merkel.

Pročitajte i ovo Ilustracija najmanje 5 mrtvih Strava u Engleskom kanalu: Više ljudi utopilo se pokušavajući doći iz Francuske Njemački kancelar Olaf Scholz "Učiti iz prošlosti" Scholz reagirao na planove ekstremnih desničara o protjerivanju stranaca: "Moramo zbiti redove"

Ona je najavila da će nakon samita EU-a krajem sljedećeg tjedna „biti odlučeno o daljnjim koracima“.

Na istodobnoj konferenciji za tisak nakon sastanka predsjedništva Kršćansko-socijalne unije (CSU) u Muenchenu, šef CSU-a i ministar unutarnjih poslova Seehofer naglasio je da mjere stupaju na snagu početkom srpnja bez obzira na to hoće li biti postignut dogovor s EU partnerima.

Merkel je rekla da „neće biti automatizma“ oko pitanja odbijanja migranata na granicama tj. da će se o konačnoj odluci raspravljati nakon summita i eventualnog dogovora s europskim partnerima te je istodobno indirektno upozorila Seehofera da odluku o zatvaranju njemačkih granica ne donosi samostalno ministar unutarnjih poslova.

Seehofer je pozdravio kompromis s većim partnerom unutar Unije CDU/CSU ali je istodobno naglasio kako još svi problemi nisu riješeni.

„Kad je u pitanju migracija, ostalo nam je još mnogo posla“, rekao je Seehofer.

Njemački mediji smatraju kako svađa unutar Unije nije okončana nego samo odgođena.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), koja s Unijom CDU/CSU na saveznoj razini tvori vladu, zatražila je izvanredni sastanak vlade uoči EU summita te najavila kako SPD „neće automatski“ pristati na ono što se stranke Unije međusobno dogovore.

CSU je odmah nakon loših rezultata na saveznim izborima prošle godine najavio zaokret udesno i usredotočenje na pitanje migracije. U listopadu se u Bavarskoj održavaju izbori na kojima CSU-u prijeti gubitak apsolutne većine. CSU je od samog početka migrantske krize žestoko kritizirao liberalnu migrantsku politiku Angele Merkel.

CSU je u procesu sastavljanja savezne vlade preuzeo resor unutarnjih poslova te najavio pooštrenje migrantske politike a često se kao uzor spominje susjedna Austrija gdje je od dolaska na vlast narodnjaka i slobodnjaka drastično pooštrena migracijska politika. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene