Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba s ilegalnom migracijom

Merkel pristala da kraj lipnja bude rok za uvođenje kontrola na njemačkim granicama

Angela Merkel (Foto: AFP)
Angela Merkel (Foto: AFP) Foto: Afp
Njemačka kancelarka Angela Merkel pristala je da kraj lipnja bude rok za uvođenje kontrola na njemačkim granicama, kako je zatražio ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer, doznaje dpa iz izvora u njemačkoj vladi.

Seehofer je taj rok zatražio u ponedjeljak, kazavši da će naložiti graničnoj policiji da počne vraćati migrante ako Merkel ne ispuni obećanje da će na europskoj razini pronaći rješenje za ilegalnu migraciju.

Pročitajte i ovo Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova RH kod Karlovca Ministar Božinović u centru za registraciju migranata: "Naglasak je na hvatanju krijumčara" Granični prijelaz Uzimao po 200 € Uhićen granični policajac: Pomagao pri ulasku u šengenski prostor, dosjetio se nove metode

Spor oko tog pitanja doveo je u pitanje 70-godišnje savezništvo Merkelinog CDU-a i bavarskog CSU-a i zaprijetio opstanku njemačke vlade.

Po izvorima, Merkel je kazala da će se 1. srpnja obratiti javnosti u pogledu svojih napora da sklopi bilateralne sporazume s državama članicama EU-a o vraćanju migranata koji su već registrirani negdje drugdje u Uniji.

Europski summit 28. i 29. lipnja u Bruxellesu bit će posvećen sporu između europskih zemalja oko migracije.

Merkel je prethodno u ovom sporu tvrdila kako bi unilateralne odluke na njemačkoj granici mogle potkopati europsku solidarnost i stvoriti probleme s Austrijom, koja bi podnijela najveći teret za većinu odbijenih migranata.

Talijanski, austrijski i njemački ministar unutarnjih poslova, tvrdolinijaši u gorućem migrantskom pitanju, priopćili su u srijedu da žele uspostaviti "osovinu dragovoljaca" koji će suzbijati ilegalnu imigraciju.

Tu "osovinu" čine talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, austrijski Herbert Kickl, obojica krajnji desničari, te njihov konzervativni njemački kolega Seehofer.

To je bio novi težak udarac za Merkel, koja je već na meti kritike u zemlji zbog svoje odveć velikodušne politike azila zbog koje je Njemačka 2015. primila preko milijun migranata koji i dalje pristižu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene