Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska komisija odlučila je u četvrtak da se sljedeći tjedan obnove pregovori sa Srbijom o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koji su prekinuti prije više od godinu dana.


U priopćenju Europske komisije kaže se da je njezin predsjednik Jose Manuel Barroso "pozvao Srbiju da nastavi pregovore o SSP-u 13. lipnja 2007. godine".

Vezani članci Slika nije dostupna 'Završetak pregovora u lipnju nije nemoguć' Slika nije dostupna 'Završetak pregovora u lipnju je vrlo ambiciozan cilj'

"Pozdravljam napredak koji je Srbija napravila od formiranja nove vlade u suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Puna suradnja s ICTY-em nije samo međunarodna obveza, nego i ključni uvjet za put Srbije prema EU-u. Potičem Srbiju da nastavi poboljšavati svoju suradnju s ICTY-em kako bi svi preostali optuženici bili privedeni pravdi i kako bi se na taj način postiglo trajno pomirenje na zapadnom Balkanu", rekao je, prema priopćenju, Barroso.

U priopćenju se navodi i izjava povjerenika za proširenje Ollija
Rehna, koji kaže da se konzultirao s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte o rezultatima njezina posjeta Beogradu, početkom ovoga tjedna.

"Drago mi je da ona potvrđuje da je Srbija sada pokazala jasnu privrženost punoj suradnji s ICTY-em, konkretne akcije posljednjih tjedana su to pokazale. U sljedeću srijedu održat ćemo novi krug pregovora o tom važnom sporazumu, koji će donijeti konkretne trgovinske i ekonomske koristi Srbiji. Provedba SSP-a bit će ulaznica Srbije za dobivanje kandidatskog statusa", rekao je Rehn.