Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U doba kada nije bilo klima

Koliko je iznosila i gdje je izmjerena najviša temperatura zraka na Zemlji?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije više od 100 godina izmjerena je nesnošljivo visoka temperatura.

Vrhunac trenutačnog toplinskog udara u Hrvatskoj tijekom kojeg bi trebalo biti izmjereno 37 stupnjeva moglo bi zvučati teško snošljivo. Ali pokušajte zamisliti kako bilo izdržati temepraturu zraka višu od 55 stupnja u vremenu kada nije bilo klima uređaja, a 'lagana odjeća' uključivala je duge rukave.

Dugo vremena se kao službeni temperaturni rekord Svjetske meteorološke organizacije (WMO) uzimao podatak izmjeren u El Aziziju u Libii 13. rujna 1922., piše DHMZ.

Međutim Svjetska meteorološka organizacija (WMO) je 2011. godine poništila ovaj rekord kao službeni. U znanstvenom članku i Zaključku WMO-a o navodnom temperaturnom ekstremu, izmjerenom u El Aziziju, Libija, 13. rujna 1922. autori Khalid I. El Fadli i suradnici objasnili su razloge poništenja rekorda i u kojem se navodi koji se podatak smatra najvišom temperaturom ikad izmjerenom na Zemlji:

Navodno je najviša temperatura od 58 °C (136,4 °F) bila je izmjerena 13. rujna 1922. godine u El Aziziju, 40-ak kilometara jugozapadno od Tripolija, u današnjoj Libiji.

Taj temperaturni rekord od 58 °C naveden je u brojnoj literaturi koja se bavi svjetskim rekordima kao najviša temperatura ikada izmjerena na Zemlji.

Tijekom 2010. i 2011., Klimatološka komisija (CCI) WMO-a, specijalizirani međunarodni odbor sastavljen od meteoroloških stručnjaka, napravio je dubinsku analizu ovog rekorda za Svjetski arhiv vremenskih i klimatskih ekstrema WMO-a. Odbor je iznio pet osnovnih sumnji oko temperaturnog rekorda iz El Azizija iz 1922. koji glase:

- mogući problemi s instrumentima,
- vjerojatno nov i još neiskusan motritelj koji je obavio motrenje,
- nereprezentativna mikroklima mjerne postaje,
- loše slaganje ekstrema sa susjednim postajama,
- loše slaganje s kasnije izmjerenim temperaturama na postaji.

Temeljem navedenih sumnji, Arhiv vremenskih i klimatskih ekstrema WMO-a odbacio je 58 °C kao službenu najvišu temperaturu izmjerenu na Zemlji.

Prema standardima WMO-a najviša temperatura zraka ikad izmjerena na Zemlji iznosi 56,7 °C i izmjerena je 10. srpnja 1913. godine u Greenland Ranchu (Death Valley) u Kaliforniji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene