Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAPETOSTI RASTU

NATO zaprijetio svjetskoj sili: "Platit će zbog potpore ratu!"

NATO borbeni avion
NATO borbeni avion Afp
Aktualno Galerija NATO borbeni avion NATO borbeni avion Foto: Afp NATO borbeni avion NATO borbeni avion Foto: Afp NATO borbeni avion NATO borbeni avion Foto: Afp NATO snage NATO snage Foto: Afp +0 Jens Stoltenberg Galerija 1/5 >>
Kina bi trebala platiti zbog potpore Putinovu ratu, rekao je šef NATO-a Jens Stoltenberg u Washingtonu.

Kina bi se trebala suočiti s posljedicama zbog svoga podržavanja ruskog rata u Ukrajini, rekao je čelnik NATO-a Jens Stoltenberg u Washingtonu.

"Peking pokušava djelovati u oba smjera, s jedne strane podupirući ruske ratne napore, a s druge pokušavaju održati odnose s europskim saveznicima", napominje Stoltenberg, koji smatra da takva politika ne može funkcionirati na duge staze.

Pročitajte i ovo Atomska skloništa u Zagrebu - 1 Situacija nije dobra A što ako bude rata? Hrvatska ima skloništa za manje od deset posto stanovništva

Među članicama NATO-a u tijeku je razgovor o mogućim sankcijama prema Kini zbog njezine potpore Rusiji, kazao je Stoltenberg i naglasio kako Kina isporučuje brojne tehnologije, poput mikroelektronike koja je Rusiji ključna za izradu projektila koje koristi protiv Ukrajine. "U nekoj fazi trebali bismo razmotriti neku vrstu ekonomske cijene koju bi Kina trebala platiti ako ne promijeni svoje ponašanje", ističe čelnik NATO-a.

NATO borbeni avion Jens Stoltenberg Foto: Afp

Kina je branila svoje poslovanje s Moskvom rekavši da ne prodaje smrtonosno oružje te da razborito postupa s izvozom predmeta dvojne namjene, u skladu sa zakonima i propisima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Žetoke borbe Ukrajina poručila: "Rusija preko noći lansirala 10 dronova, sve smo ih uništili"

"Putin se sve više slaže s autoritarnim svjetskim vođama", napomenuo je Stoltenberg uoči odlaska Vladimira Putina u utorak u Sjevernu Koreju, koja je Rusiji poslala topničke granate, a zauzvrat je Rusija njima dala naprednu tehnologiju za sjevernokorejski raketni i nuklearni program. "Sjeverna Koreja pomaže Rusiji voditi agresorski rat protiv Ukrajine", zaključuje šef NATO-a u razgovoru za BBC.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Prvi samit nakon izbora Plenković u Bruxellesu o izboru čelnih ljudi EU-a: "Želimo da pobjednici budu vođe"

Stoltenberg se također osvrnuo na komentare kako NATO razmatra povećanje broja razmjestivih bojevih glava kao sredstvo odvraćanja od rastućih prijetnji iz Rusije i Kine.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je kako to "nije ništa drugo nego još jedna eskalacija napetosti", na što Stoltenberg odgovara kako je NATO nuklearni savez i da će svaki napad na članicu NATO-a izazvati odgovor cijelog saveza. "Svrha NATO-a nije voditi rat, svrha je spriječiti rat", rekao je.

Aktualno VIDEO S visine od 4000 metara 78-godišnja Zagrepčanka jurila brzinom od 180 kilometara na sat: "Osjećam se božanstveno" Baka Marija - 1 Baka Marija - 1 Foto: Večernje vijesti Nove TV Baka Marija - 2 Baka Marija - 2 Foto: Večernje vijesti Nove TV Baka Marija - 3 Baka Marija - 3 Foto: Večernje vijesti Nove TV Baka Marija - 4 Baka Marija - 4 Foto: Večernje vijesti Nove TV +0 Baka Marija - 5 Hrvatska VIDEO S visine od 4000 metara 78-godišnja Zagrepčanka jurila brzinom od 180 kilometara na sat: "Osjećam se božanstveno" 1/5 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene