Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zabrinjavajuće

NATO stavlja u pripravnost nuklearno oružje! Stoltenberg: "Da, vadimo veći broj bojevih glava"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
"Dokle god nuklearno oružje postoji, mi ćemo ostati nuklearan savez jer svijet u kojem Rusija, Kina i Sjeverna Koreja imaju nuklearno oružje, a NATO ne, opasniji je svijet", poručio je šef NATO-a Jens Stoltenberg.

NATO razgovara o raspoređivanju većeg broja nuklearnog oružja, vađenju naoružanja iz skladišta i stavljanja u stanje u pripravnosti s obzirom na sve veću prijetnju Rusije i Kine, rekao je šef saveza u ponedjeljak.

Jens Stoltenberg za britanske novine Telegraph rekao je da članice NATO-a razgovaraju o korištenju transparentnosti glede svog nuklearnog arsenala kao sredstva za odvraćanje.

"Neću govoriti o operativnim pojedinostima o tome koliko bi nuklearnih bojnih glava trebalo biti stavljeno u funkciju, a koje će biti pohranjene, no trebamo se konzultirati o ovim pitanjima. To je upravo ono što radimo", rekao je za novine.

"Transparentnost pomaže prenijeti izravnu poruku da smo mi, naravno, nuklearni savez."

"Cilj NATO-a, naravno, svijet je bez nuklearnog naoružanja, no dokle god nuklearno oružje postoji, mi ćemo ostati nuklearan savez jer svijet u kojem Rusija, Kina i Sjeverna Koreja imaju nuklearno oružje, a NATO ne, opasniji je svijet."

Stoltenberg je prošlog tjedna rekao da je nuklearno oružje konačno sigurnosno jamstvo NATO-a i sredstvo za očuvanje mira.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u više je navrata upozorio da bi Moskva mogla upotrijebiti nuklearno oružje kako bi se obranila u ekstremnim okolnostima. Moskva optužuje Sjedinjene Američke Države i njihove europske saveznike da guraju svijet na rub nuklearnog sukoba tako što Ukrajinu opskrbljuju oružjem vrijednim više milijardi dolara, a ono se koristi za napade na ruski teritorij.

Pročitajte i ovo Ruski zrakoplov SU-24 istočno od otoka Gotland Švedska digla borbene avione, Rusija je narušila njihov zračni prostor

Pročitajte i ovo Ilustracija OTVORENA ISTRAGA Užas iznad oceana: Avion se spuštao brzinom većom od 1200 metara u minuti i bio samo 180 metara iznad vode

NATO, koji je preuzeo veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći za Kijev, rijetko javno govori o nuklearnom oružju iako je poznato da SAD u nekoliko lokacija u Europi ima raspoređene nuklearne bombe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene