Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije ni slutio što se sprema

Kapetan broda nenamjerno pomogao Breiviku sakriti oružje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada je kapetan norveškog trajekta Jon Olsen zamolio mladog policajca da makne oružje kako ne bi uplašio djecu u ljetnom kampu u srpnju prošle godine, nije mogao ni sanjati da će se policijski službenik nekoliko trenutaka kasnije pretvoriti u masovnog ubojicu.

Olsen je na suđenju Andersu Behringu Breiviku rekao kako ga je Breivik, odjeven u policijsku uniformu, poslušao i pokrio oružje plastičnom vrećicom, rekavši da je tu kako bi zaštitio laburističku mladež nakon terorističkog napada u Oslu samo nekoliko sati prije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oko produljenja pritvora Breivik na novom sudskom saslušanju Slika nije dostupna Okrenuli ploču Norveška policija skrušeno priznaje za Breivika: Krivo smo procijenili prioritete i pogriješili smo

>> Breivik: Psihijatrijski nalaz vrvi izmišljotinama

Olsen je čak pomogao Breiviku iskrcati torbe na otok Utoeya te je svjedočio kako vadi pušku i puca u njegovu djevojku Moniku, krečući u smrtonosni pohod u kojem je odnio živote 69 osoba, većinom tinejdžera. "Mislim da je Monika nešto rekla, ili sam rekao ja, da bi mogao prekriti pušku jer je atmosfera na Utoeyi prilično napeta", kazao je Olsen.

"Vidio sam kako s leđa puca na (zaštitara) Tronda Berntsena i kako Trond pada. Ne sjećam se jesam li vidio kako puca u Monicu, mislim da sam i to vidio", rekao je Olsen ističući da se zbog šoka ne sjeća svih pojedinosti. Život je spasio bijegom u šumu te se potom vratio na obalu i pomogao nekolicini djece da se prebace na brod gdje su polegli na pod kako ih Breivik ne bi mogao upucati.

Olsen je rekao kako su Monica i on komentirali da je ljetni kamp na Utoeyi laka meta za teroristički napad. "Razgovarali smo o tome i pitali se kako je to moguće. Gadafi je rekao da će poslati teroriste....Mislio sam da je Breivik poslan iz Libije", kazao je Olsen. Breivik, koji je tinejdžere smatrao legitimnim metama jer su bili politički aktivni, hladno je slušao Olsenovo svjedočenje u sudnici posebni izgrađenoj za suđenje koje je ušlo u treći od predviđenih deset tjedana.

On je priznao ubojstva, ali odbacuje krivnju tvrdeći da je branio "čistoću" norveške nacije od muslimanskih imigranata i multikulturalizma koji promiče Laburistička stranka. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene