Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kanada: isprika i milijunska odšteta lažno optuženom za terorizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kanadski premijer ispričao se Kanađaninu sirijskog podrijetla Maheru Araru i objavio da će mu vlada isplatiti naknadu od 10,5 milijuna dolara, jer je na dojavu kanadske policije uhićen u SAD-u 2002. pod sumnjom za povezanost s Al Qaidom i deportiran u Siriju, u čijem je zatvoru mučen 10 mjeseci.

'U ime kanadske vlade želim izraziti punu ispriku vama, supruzi Moniji i cijeloj obitelji zbog uloge koju su imale kanadske vlasti u groznim patnjama koje ste iskusili 2002. i 2003. godine', rekao je kanadski premijer Harper na konferenciji za novinare u Ottawi, prenosi kanadska novinska agencija CBC.

Pročitajte i ovo Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano" Slika nije dostupna KULTURNI GENOCID Katolička crkva ispričala se za stoljeće zlostavljanja domorodačke djece: Još se čeka Papina isprika

Harper je također objavio kako mu je načelnik Kanadske kraljevske Planinske policije Giuliano Zaccardelli podnio pismenu ostavku zbog velikih grešaka u slučaju Arar.

U istrazi kanadske vlade otklonjena je svaka sumnja u povezanost Arara s terorizmom. Na ime naknade za pretrpljeni strah i patnje Arar će primit 10,5 milijuna kanadskih dolara i još milijun dolara za odvjetničke troškove.

Arar je u građanskoj parnici od vlade u Ottawi tražio naknadu štete od 37 milijuna kanadskih dolara (31 milijun US dolara).

Na konferenciji za novinare Arar je izjavio kako mu naknada od 11,5 milijuna dolara 'znači cijeli svijet' ali mu je najvažnije što je premijer Harper potvrdio njegovu nevinost, javila ja kanadska televizija CTV.

Arar (37), inženjer eletrotehnike koji je doselio u Kanadu kao 17-godišnjak i primio državljanstvo 1991., uhićen je u zračnoj luciJohn F. Kennedy u New Yorku 2002., na povratku s obiteljskog odmora u Tunisu, jer je kanadska policija dojavila američkim kolegama da je Arar islamski fundamentalist.

Rekao je da su ga američke vlasti držale u lancima 11 dana i ispitivale, nakon čega je izručen Siriji, gdje je držan u podrumskojsamici dimenzija 180 X 90 cm, bez svjetla, premlaćivan, mučen elektrošokovima i prisiljavan na lažna priznanja da je bio na obuci u logorima Al Qaide u Afganistanu.

Nakon 10 i pol mjeseci oslobođen je u Siriji, a vlasti u Damasku negiraju da je bio izložen mučenju.

Od kada se vratio u Kanadu 2003., Arar pati od depresije i PTSP-a, i nije mogao naći posao, pa je otvorio vlastitu konzultantsku tvrtku.

Njegov slučaj postao je paradigma američke politike izručenja osumnjičenih za povezanost s islamskim terorizmom trećim zemljama.

Unatoč negativnim rezultatima kanadske istrage i opetovanim zahtjevima i službenim prosvjedima Ottawe, vlasti u SAD uporno odbijaju skinuti Arara s popisa osumnjičenih za terorizam, što je preraslo u neugodan diplomatski spor dviju susjednih zemalja i najvećih trgovinskih partnera.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene