Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Troše municiju, a ono...

FOTO/VIDEO Rusi tvrde da u Ukrajini masovno uništavaju naoružanje sa Zapada. Evo zašto je priča možda doslovno prenapuhana

Tvrtka Inflatech proizvodi mamce za zavaravanje u ratu u Ukrajini - 3
Tvrtka Inflatech proizvodi mamce za zavaravanje u ratu u Ukrajini - 3 Afp
Aktualno Galerija Tvrtka Inflatech proizvodi mamce za zavaravanje u ratu u Ukrajini - 3 Tvrtka Inflatech proizvodi mamce za zavaravanje u ratu u Ukrajini - 3 Foto: Afp Tvrtka Inflatech proizvodi mamce za zavaravanje u ratu u Ukrajini - 4 Tvrtka Inflatech proizvodi mamce za zavaravanje u ratu u Ukrajini - 4 Foto: Afp Tvrtka Inflatech proizvodi mamce za zavaravanje u ratu u Ukrajini - 5 Tvrtka Inflatech proizvodi mamce za zavaravanje u ratu u Ukrajini - 5 Foto: Afp Tvrtka Inflatech proizvodi mamce za zavaravanje u ratu u Ukrajini - 2 Tvrtka Inflatech proizvodi mamce za zavaravanje u ratu u Ukrajini - 2 Foto: Afp +0 Tvrtka Inflatech proizvodi mamce za zavaravanje u ratu u Ukrajini - 1 Galerija 1/5 >>
Tenkovi, mlazni avioni, raketni bacači. Napuhani mamci koriste se i u ukrajinskom ratu, a prema procjenama češke tvrtke koja ih isporučuje Ukrajini, Rusi dobar dio municije troše na napuhance.

Rusi se hvale kako masovno uništavaju vojnu opremu koja Ukrajini stiže sa Zapada, a Forbes piše kako je cijela priča možda doslovno prenapuhana. 

Iz češke tvrtke Inflatech za tamošnje medije kažu kako vjeruju da su više od trećine HIMARS-a za koje Rusi tvrde da su ih uništili zapravo bili njihovi napuhani mamci. 

Vojtech Fresser iz tvrtke za Češku TV rekao je da Inflatech mjesečno proizvede 35 napuhanaca. Cilj takvih mamaca je navesti ruske snage da troše svoju municiju. Njihovi mamci rade se od sintetičke svile, a osim raketnih bacača, mogu producirati i lažne tenkove i avione.

Tvrtka Inflatech proizvodi mamce za zavaravanje u ratu u Ukrajini - 3 Tvrtka Inflatech proizvodi mamce za zavaravanje u ratu u Ukrajini - 3 Foto: Afp

U sebi imaju uređaj za zagrijavanje zraka, pa se mogu uočiti na infracrvenim senzorima. Cijena im je nekoliko desetaka tisuća dolara, što je ipak znatno povoljnije od nekoliko milijuna, koliko košta pravi tenk.

"Ako nemate dalekozor, već iz daljine od 150-200 metara teško je otkriti je li riječ o pravom oružju ili mamcima", rekao je Fresser.

"Naravno, radije bih proizvodio igračke za djecu. Ali prije im moramo omogućiti siguran svijet", zaključuje.

Pročitajte i ovo Ramzan Kadirov Bijela zvijezda na čelu Kadirov izvan sebe, ukrali mu omiljenog pastuha: "I što sada reći o ljudskim pravima na Zapadu"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna uznemirujuća snimka pogubljenja Ukrajina poslala poruku nakon što su strijeljali njihova vojnika: "Osveta će biti neminovna"

Taktiku s mamcima, naravno, koriste obje strane. Forbes podsjeća da su se Ukrajinci na društvenim mrežama ranije rugali Rusima zbog njihovih napuhanih mamaca koji su se brzo ispuhivali.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene