Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nafta koja se izlila iz supertankera kod obale Južne Koreje stigla je u obliku katrana do jednog udaljenog otoka dok deseci tisuća ljudi nastavljaju veliku operaciju čišćenja uz pomoć američkih stručnjaka.


Nakupine katrana primijećene su u vodama kod Yeondoa, otoka oko 120 kilometara južno od lokacije najveće naftne mrlje u povijesti Južne Koreje. Do ove katastrofe je došlo kada se tegljač koji je prevozio dizalicu zaletio u supertanker Hebei Spirit pred obalom Južne Koreje. 

Vezani članci Slika nije dostupna Video: Podvodno istjecanje nafte u Meksičkom zaljevu Slika nije dostupna Rijeka Po u opasnosti od naftne mrlje

U tom sudaru 7. prosinca tanker je pretrpio oštećenja i ispustio je u ocean oko 66.000 barela nafte.

Dužnosnici su izjavili da nakupine katrana predstavljaju puno manju prijetnju okolišu i da ih je lakše ukloniti nego naftu u tekućem obliku.

'To je nešto kao asfalt, a nakupina, koje su primijećene blizu
Yeondea, ima vrlo malo', rekao je Lee Won-yol, dužnosnik glavnog ureda Obalne straže za nagledanje operacija čišćenja.

'Mi vjerujemo da to predstavlja vrlo malu prijetnju zagađenja i da se može lako ukloniti'.

U subotu je više od 40.000 vojnika, dužnosnika i stanovnika čistilo zagađene plaže. Obalna straža je također mobilizirala 313 plovila, uključujući privatne ribarske čamce, i 17 helikoptera. Četiri američka stručnjaka za nafte mrlje pomažu u operacijama čišćenja, priopćila je Obalna straža.

Naftna mrlja je onečistila 339 uzgajališta školjki i rakova i
zagadila je 167 kilometara obale.