Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojne tenzije

Drama zbog Putinova posjeta dalekoj zemlji: Rusi skrivaju datum kada ide

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Afp
Mogući posjet Vladimira Putina Sjevernoj Koreji izazvao je zabrinutost zbog potencijalne eskalacije vojne suradnje između Moskve i Pjongjanga.

Mogući skori posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Sjevernoj Koreji mogao bi produbiti vojne veze između dviju zemalja kršeći rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, upozorili su u petak dužnosnici Južne Koreje i Sjedinjenih Država.

Zamjenik južnokorejskog ministra vanjskih poslova, Kim Hong-kyun rekao je u hitnom telefonskom razgovoru sa zamjenikom državnog tajnika SAD-a Kurtom Campbellom, da Putinov posjet ne bi trebao rezultirati većom vojnom suradnjom između Pjongjanga i Moskve kršenjem rezolucija, doznaje se u seulskom ministarstvu vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Aimee Betro Objavljena fotografija I dalje traje međunarodna potraga za profesionalnom ubojicom: Tijekom dana radila kao tajnica, a u slobodno vrijeme ubijala za novac

Ponavljajući Kimovu zabrinutost, Campbell je obećao nastavak suradnje u rješavanju potencijalne regionalne nestabilnosti i izazova uzrokovanih putovanjem. "Dok pomno prate događaje u vezi s tim, dvije su se strane dogovorile da će čvrstom suradnjom odlučno odgovoriti na provokacije Sjeverne Koreje protiv Južne Koreje i akcije koje eskaliraju napetosti u regiji", navodi se u priopćenju ministarstva.

U srijedu je visoki dužnosnik u predsjedničkom uredu u Seulu rekao da se očekuje da će Putin posjetiti Sjevernu Koreju u narednim danima. Ruske novine Vedomosti u ponedjeljak su izvijestile da će Putin sljedećih tjedana posjetiti Sjevernu Koreju i Vijetnam. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u četvrtak je odbio navesti datum ili dnevni red mogućeg posjeta, ali je rekao da pravo Rusije na razvoj bližih veza sa Sjevernom Korejom ne bi trebalo biti upitno niti izvor straha za bilo koga.

Rastuće partnerstvo

Rusija je koristila rakete i topničke granate sjevernokorejske proizvodnje za napade na ciljeve u Ukrajini, rekli su dužnosnici u Washingtonu, Seulu i Kijevu, kao i promatrači sankcija Ujedinjenih naroda i neovisni stručnjaci. Sjeverna Koreja i Rusija zanijekale su ugovore s oružjem, ali su obećale produbiti suradnju na svim područjima, uključujući vojne odnose.

Pročitajte i ovo Prevarantice iz Splita - 2 Nestala penzija Prevarantice obilaze zgrade i potkradaju starije ljude, a koriste i dijete: "Odmah su uhvatile kvaku, nisu ni zvonile"

U svjedočenju u Kongresu u ožujku, američka direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines rekla je da je Rusija bila prisiljena svojom potrebom za potporom u ratu protiv Ukrajine dati neke dugo tražene ustupke Sjevernoj Koreji, kao i Kini i Iranu s potencijalom potkopavanja, između ostalog, dugotrajnih normi o neširenju”.

Haines nije dodatno objasnila svoju izjavu, ali se čini da je spominjanje slabljenja normi o neširenju nuklearnog oružja upozorenje da bi Rusija mogla Sjevernoj Koreji opskrbiti tehnologiju vezanu za vojsku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene