Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uplatili novac u fond za žrtve

Japan se ispričao Južnoj Koreji zbog 'žena za utjehu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južna Koreja će smatrati to pitanje "konačno i nepovratno" riješenim ako koraci koje je obećao Japan budu provedeni.

Južna Koreja i Japan postigli su u ponedjeljak konačni dogovor o rješavanju pitanja "žena za utjehu", kako se nazivaju žene koje su prisilno u vrijeme rata radile u japanskim bordelima.

Pročitajte i ovo Japanski tenkovi na vojnoj vježbi Jačanje suradnje Dramatično upozorenje: "Svijet je na povijesnoj prekretnici, nadam se da će Amerika to razumjeti" Ilustracija Ispuštanje kontaminirane vode Kontroverzni plan Japana izazvao buru, građani u strahu: "Bojim se da će to zagaditi ocean i dovesti do zdravstvenih problema"

Japanska vlada osjeća "duboku odgovornost" zbog pitanja "žena za utjehu" i doprinijet će fondu za pomoć tim ženama, rekao je ministar vanjskih poslova Fumio Kishida na konferenciji za novinare nakon sastanka u Seulu s južnokorejskim kolegom Yun Byung-seom.

Japan će uplatiti više od 8 milijuna američkih dolara južnokorejskom fondu za žrtve.

To je pitanje dugo bilo sporno u odnosima dviju zemalja, a Južna Koreja tražila je snažniju ispriku i kompenzaciju za žrtve. To je prvi dogovor o tom pitanju od 1965. a do njega je došlo nakon što su se obje strane složile ubrzati pregovore.

"Premijer (Shinzo) Abe, kao premijer Japana, još jednom izražava svoje iskrene isprike i grizodušje zbog svih onih žena koje su iskusile patnje i neizlječive psihološke i tjelesne ozljede", rekao je Kishida.

Yun je kazao da će Južna Koreja smatrati to pitanje "konačno i nepovratno" riješenim ako koraci koje je obećao Japan budu provedeni.

Oko 200.000 žena bilo je primorano biti seksualnim robinjama za japanske vojnike tijekom Drugog svjetskog rata, a većina su bile Korejke. Danas ih je u Južnoj Koreji živo još 46.

Bilo je i žena iz Kine, Filipina, Indonezije i Tajvana.

Japan je ranije odbijao dati odštetu, tvrdeći da je to pitanje riješeno 1965. kada su dvije zemlje normalizirale diplomatske odnose a Tokio je dao više od 800.000 dolara ekonomske pomoći i kredita Južnoj Koreji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene