Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREGOVORI O IZBORNOJ REFORMI

Ništa od dogovora u BIH, Dodik za neuspjeh krivi Bošnjake. Trebaju li Hrvati biti zabrinuti? "Naša pozicija ne može biti lošija..."

Ništa od dogovora oko izborne reforme u BiH. Pregovori u Neumu održani su uz posredovanje SAD-a i Europske unije, a okupili su predstavnike Hrvata i Bošnjaka.

Dvije strane tvrde da je dogovor bio blizu, ali na kraju ništa nije usuglašeno. Najavljuju da će razgovore nastaviti sljedeći tjedan. A međunarodni posrednici poručuju kako će nastaviti pomagati u rješavanju krize.

Na pregovorima u Neumu sudjelovao je i Ilija Cvitanović iz HDZ-a 1990. S njim je o budućim koracima za Dnevnik Nove TV razgovarao reporter Mario Jurič.

"Organizirati sjednicu Hrvatskog narodnog sabora. Pregovori su, nažalost, završili neuspjehom. Razni modeli su predstavljani, ali nismo imali mogućnost pristati, Hrvati moraju biti u Ustavu. Postoji opcija da se razgovori nastave u narednih sedam do deset dana između domaćih političkih aktera, ja baš ne vjerujem u to", rekao je Cvitanović koji su sljedeći koraci.

Izetbegović kaže bili smo blizu, a Radinčić kaže svi smo poraženi...

"Mi smo došli u Neum da riješimo presudu Europskog suda za ljudska prava i da bi proveli presudu Ustavnog suda BiH. Ponudili smo tijelo koje je zaduženo u EU za tumačiti je li sukladno presudi, to je Venecijanska komisija, ne možemo ispod toga, ne možemo dopustiti smanjivanje nadležnosti Doma naroda. Nismo baš bili blizu dgovora. Nije ovo poraz nas nego jedne politike koja dugoročno ima plan dekonstituirati Hrvate iz Ustava, bili smo spremni za dogovor", objasnio je.

Pročitajte i ovo Angelina Eichhorst Promjene izbornog zakona Bakir Izetbegović nakon pregovora u Neumu: "Bili smo jako blizu. Idemo dalje"

Pročitajte i ovo Prosvjed u Neumu - 1 iza zatvorenih vrata Prosvjedi u Neumu zbog pregovora o izmjeni izbornog zakonodavstva, američki i europski posrednici optimistični: "Postiže se napredak"

No, trebaju li Hrvati biti zabrinuti? "Pa naravno da trebamo biti zabrinuti, moramo svi zajedno i RH i predsjednik države i Vlade dati kvalitetan odgovor, stati iza Hrvata u BiH. Ne deklarativno nego suštinski stati iza problema, upoznati javnost što tišti i što je problem Hrvatima u BiH. Hrvati ne moraju biti zabrinuti jer naša pozicija ne može biti lošija, može samo ići naprijed i dok se bavim politikom i svi koji su sudjelovali sigurno neće ići ispod nacionalnog minimuma", komentirao je Cvitanović.

BiH: Komšić za "čvrst stav" prema HDZ-u, Dodik krivi Bošnjake za neuspjeh

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić pohvalio je u nedjelju bošnjačke političke stranke zbog "čvrstog odnosa" prema zahtjevima hrvatskih stranaka za izmjene izbornog zakona dok je njegov kolega u državnom vrhu Milorad Dodik bošnjačke stranke okrivio za neuspjeh pregovora u Neumu.

Komšić i Dodik ponovo su bili na potpuno suprotstavljenim pozicijama kada su komentirali izostanak dogovora o izbornoj reformi na trodnevnim pregovorima koji su završili u nedjelju.

Dogovor nije postignut jer se stranke koje okupljaju bošnjačko biračko tijelo i hrvatske stranke nisu mogle usuglasiti o modelu izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH kao i o načinu biranja zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH i ovlastima koje bi to tijelo ubuduće trebalo imati.

Komšić na pregovorima nije sudjelovao uz obrazloženje kako je prije izborne reforme potrebno prekinuti blokadu rada tijela vlasti BiH koju provode dužnosnici iz reda bosanskih Srba. U prvom je reagiranju nakon što je objavljen neuspjeh pregovora ipak pohvalio suglasje među bošnjačkim vladajućim i oporbenim strankama u odnosu na zahtjeve HDZ BiH i njegovih partnera iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Za Komšića je logično da se najprije postigne dogovor o reduciranju ovlasti entitetskog Doma naroda a da se tek nakon toga dogovara novi model biranja članova Predsjedništva BiH a kazao je kako je takvo stajalište ranije usuglašeno između Stranke demokratske akcije (SDA) i oporbe.

"Primjetno je da je (Bakir) Izetbegović ostao dosljedan i principijelan", kazao je Komšić za sarajevsku televiziju Hayat.

Dodao je kako sada očekuje još radikalniju nastup HDZ BiH. Srpski član Predsjedništva BiH Dodik je pak neuspjeh pregovora vođenih u Neumu interpretirao kao dokaz tvrdnjama da je u BiH na djelu pokušaj Bošnjaka da svoju volju nametnu Hrvatima. Ustvrdio je kako je izvjesno da će Bošnjaci ponovo pokušati nametnuti Hrvatima Komšića kao člana Predsjedništva BiH budu li izbori u listopadu održani po postojećim pravilima.

"Oni to nastavljaju neskriveno provodeći politiku te majorizacije, političkog minimiziranja političkih predstavnika Hrvata. To sigurno ne može dati dobru atmosferu ni dobar uspjeh u samoj BiH", kazao je Dodik dodajući kako je problem koji ima jedan konstitutivni narod ujedno i problem za sva tri konstitutivna naroda.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene