BiH parlament , Ilustracija
BiH parlament , Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr

Američki i europski posrednici u pregovorima o izmjenama izbornog zakona u BiH izjavili su u petak kako su "oprezni optimisti" da će se na sastanku u Neumu približiti stajališta političkih stranaka i konačno doći do rješenja.


Matthew Palmer i Angelina Eichhorst su nakon odvojenih pregovora sa stranačkim čelnicima u Sarajevu ranije ovog tjedna većinu njih kao i stručnjake OESS-a i Venecijanske komisije Vijeća Europe okupili u Neumu gdje u hotelu iza zatvorenih vrata pokušavaju usuglasiti rješenja za izmjene izbornog zakona i Ustava BiH.

Nakon prvog kruga pregovora, Palmer i Eichhorst su novinarima izjavili kako su ohrabreni načinom na koji razgovori teku iako još nije ništa riješeno.

"Oprezno smo optimistični", kazala je Eichhorst ocijenivši da je rasprava "kvalitetna i konstruktivna".

"Puno je posla pred nama ali dobro smo počeli", rekao je Palmer koji je ozračje u kojemu se razgovara opisao "pozitivnim i ozbiljnim".

Sudionici sastanka u petak razgovaraju o tehničkim rješenjima koja bi trebala poboljšati integritet izbornog procesa poput stabilnog financiranja, kvalitenih popisa birača i izmjena koje bi jamčile točnost brojanja glasova.

U subotu i nedjelju na dnevnom bi redu trebala biti pitanja poput načina biranja članova kolektivnog predsjedništva BiH i zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH.

To je za političke stranke s hrvatskim predznakom ključno pitanje pregovora i žele rješenja kojima će se osigurati legitimno predstavljanje hrvatskog naroda u tijelima vlasti.

Ivana Petrović - 4 Gordijski čvor u BiH: "Ako se ne izmijeni izborni zakon, to bi značilo političku eutanaziju Hrvata kao konstitutivnog naroda"

BiH parlament , Ilustracija U Sarajevu se nastavlja nova runda pregovora o reformi izbornog zakona

Na razgovorima u Neumu, koji bi trebali trajati do kraja tjedna, sudjeluju čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović i Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović te predstavnici nekih oporbenih stranaka iz Federacije BiH.

SDP BiH, Naša stranka i Demokratska fronta Željka Komšića odbile su poziv u Neum, gdje nema ni predstavnika stranaka iz Republike Srpske. Neki od njih trebali bi se pridružiti pregovorima u subotu kao članovi parlamnetarne radne skupine za izmjene izbornog zakona.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju