Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pronalazak diplomatskog rješenja

Mattis umanjuje značenje navodnog raskola između Trumpa i Tillersona oko Sjeverne Koreje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki ministar obrane Jim Mattis u utorak je umanjio značenje navodnog raskola između američkog predsjednika Donalda Trumpa i državnog tajnika Rexa Tillersona oko Sjeverne Koreje. Također, dao je podršku nuklearnom sporazumu s Iranom uoči objave predsjednika Donalda Trumpa hoće li se držati tog dogovora.

Predsjednik Donald Trump, koji je proteklih tjedana razmjenjivao prijetnje i uvrede sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom, u nedjelju je poručio državnom tajniku Rexu Tillersonu da "gubi svoje vrijeme" pokušavajući pregovarati sa Sjevernom Korejom o njezinom programu razvoja nuklearnog oružja.

Pročitajte i ovo Napad na Izrael Napeta situacija Iran je Americi poslao jako opasnu poruku: "Povučete li jedan potez..." Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael Napad VIDEO/FOTO Iran napao Izrael dronovima i raketama: Mnogi su oboreni, ranjeno dijete, eksplozije i sirene u raznim dijelovima zemlje

Tillerson je tijekom svog subotnjeg posjeta Kini rekao kako SAD ima izravne kanale komunikacije s Pjongjangom te da ispituje je li sjevernokorejski režim zainteresiran za dijalog.

Izrazio je nadu u smanjenje tenzija između SAD-a i Sjeverne Koreje, države koja brzo napreduje prema svom cilju razvoja projektila s nuklearnom bojnom glavom koji može doseći američki teritorij.

"Ne smatram to neslaganje toliko snažnim (...) kao što su to neki interpretirali", naglasio je ministar obrane Jim Mattis o odnosu Trumpa i Tillersona.

"U uputama predsjednika Trumpa tajniku Tillersonu i meni bilo je jasno da će (...) tražiti diplomatsko rješenje koje će uključivati razne inicijative s Kinom", poručio je Mattis na saslušanju u Senatu.

"Vjerujem da tajnik Tillerson precizno tvrdi da ispitujemo mogućnosti razgovora s Pjongjangom. Samo ispitujemo. Ne razgovaramo s njima", što je u skladu s predsjednikovom željom da to ne činimo dok "ne dođe vrijeme za to", rekao je ministar.

Senator Jack Reed koji je Mattisa na saslušanju ispitivao o nesuglasicama predsjednika i državnog tajnika propitkivao je je li bitna neka razina komunikacije pošto rizici od loše procjene bilo koje strane mogu dovesti do sukoba.

"Mislim da je predsjednikovo slanje Tillersona u Peking u posljednjih nekoliko dana kako bi prenio poruke i pronašao načine suradnje najprecizniji odgovor na vaše pitanje, da je to dio cjelokupnog djelovanja vlade koje je trenutno u procesu", odgovorio mu je Mattis.

To nije prvi put da su Bijela kuća i State Department neusuglašeni oko nekih pitanja, no Bijela kuća ističe kako Trump i dalje ima povjerenje u Tillersona.

Mattis sugerirao podršku nuklearnom sporazumu s Iranom

Mattis je rekao kako će dati podršku održavanju nuklearnog sporazuma s Iranom ako Sjedinjene Države budu mogle utvrditi da se Iran drži tog dogovora i da je on u najboljem interesu za SAD.

"Poanta koju želim naglasiti jest da ako možemo potvrditi da Iran poštuje dogovor, ako možemo utvrditi da je to u našem najboljem interesu, da je onda jasno da ga trebamo podržati", naglasio je Mattis na saslušanju u senatu.

"Vjerujem da je u ovom trenutku, u nedostatku pokazatelja u suprotno, to nešto o čijem bi podržavanju predsjednik trebao razmisliti", dodao je ministar.

Američki predsjednik do 15. listopada mora službeno potvrditi da Teheran poštuje preuzete obveze, a iranske su vlasti više puta isticale da neće prve prekršiti ugovor po kojemu se ta bliskoistočna država obvezala da će ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za postupno ukidanje sankcija uvedenih 2005. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene