Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka administracija u ponedjeljak je objavila da se Iran drži obveza iz nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama, no upozorila je da se ne pridržava duha tog dogovora i najavila da će Washington pokušati pronaći načine da ga ojača.


Drugi put otkad je u siječnju preuzeo dužnost američkog predsjednika, Donald Trump potvrdio je da se Iran pridržava sporazuma, unatoč tomu što ga je tijekom predizborne kampanje 2016. nazivao "najgorim ikad sklopljenim dogovorom".

Vezani članci Iranski predsjednik Hasan Rohani i francuski predsjednik Emmanuel Macron (Foto: AFP) Francuska, Njemačka i Velika Britanija odbacili zahtjev SAD-a za ponovnim uvođenjem sankcija Iranu Angela Merkel, Boris Johnson i Emmanuel Macron Reakcije na opasno zaoštravanje odnosa: Berlin, Pariz i London pozivaju Iran da ne krši nuklearni sporazum

Dužnosnici Trumpove administracije izvijestili su novinare o odluci, dodajući da se protiv Irana pripremaju nove ekonomske sankcije zbog raketnoga balističkog programa i stoga što neprestano raspiruje regionalne napetosti.

U skladu s američkim zakonom, State Department svakih 90 dana mora izvijestiti Kongres o tomu pridržava li se Iran Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja (JCPOA). Krajnji rok do kojega je Trump, u skladu sa zahtjevom Kongresa, trebao donijeti odluku o tome bio je ponedjeljak.

Visoki dužnosnik administracije kazao je da se Iran pridržava nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, no da Trump i američki državni tajnik Rex Tillerson smatraju kako je Teheran "još uvijek jedna od najvećih prijetnja američkim interesima i regionalnoj stabilnosti".

Dužnosnik je naveo niz optužbi kada je posrijedi ponašanje Irana prema zemljama regije, uključujući razvoj balističkih raketa, potporu terorizmu i nastavak sukoba i umiješanost u zločine počinjene u Siriji te i dalje predstalja prijetnju morskim putevima u Zaljevu.

Svrha sporazuma koji su s Iranom postigle Sjedinjene Države, Francuska, Britanija, Rusija, Kina i Njemačka je spriječiti Teheran da razvije nuklearno oružje nametanjem vremenski ograničenih restrikcija i strogim međunarodnim nadzorom nuklearnog programa te zemlje. Zauzvrat, Teheranu se ukidaju međunarodne ekonomske sankcije. (Hina)