Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čije su kosti u zidinama?

Mafija, obavještajne službe, otmica? Jedan od najvećih misterija Vatikana uskoro bi mogao biti riješen

Liječnici istražuju kosti pronađene u Vatikanu (Foto: Dnevnik.hr)
Liječnici istražuju kosti pronađene u Vatikanu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Iskop kostiju pronađenih u Vatikanu (Foto: Dnevnik.hr) Iskop kostiju pronađenih u Vatikanu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Liječnici istražuju kosti pronađene u Vatikanu (Foto: Dnevnik.hr) Liječnici istražuju kosti pronađene u Vatikanu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Iskop kostiju pronađenih u Vatikanu (Foto: Dnevnik.hr) Iskop kostiju pronađenih u Vatikanu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Federica Orlandi, sestra nestale Emanuele (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Jedan od najvećih vatikanskih misterija u novijoj povijesti mogao bi uskoro biti razriješen. Forenzičari su počeli s analizom kostiju iz kosturnica unutar zidina Vatikana. Istraga bi trebala pokazati jesu li među njima i posmrtni ostaci tinejdžerice nestale prije 36 godina. Taj je slučaj obavijen tajnom i predmet mnogih teorija zavjere.

DNK analiza trebala bi dati konačan i nedvojben odgovor, jesu li posmrtni ostaci nestale djevojčice u dvjema kosturnicama unutar vatikanskih zidina.

''Očito je da se radi o vrlo emotivnom iskustvu. Mislim da bi kosti moje sestre mogle biti među ovima, ali neću razmišljati o tome dok ne dobijemo rezultate DNK analize'', rekla je Federica Orlandi, sestra nestale djevojke.

Pročitajte i ovo Josip Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) Revolucionarne ili kontinuitet u prevenciji? Gost Dnevnika Nove TV objašnjava Papine nove mjere u borbi protiv svećenika zlostavljača

Misterij je počeo prije 36 godina. Emanuela Orlandi, 15-godišnja djevojčica nije se vratila sa sata glazbenog. Njezin nestanak pretvorio se u jedan od najvećih misterija Vatikana. Početkom mjeseca obitelj nestale primila je anonimno pismo prema kojem je zakopana na Teutonskom groblju.

Otvorena su dva groba njemačke princeze i vojvotkinje iz 19 stoljeća. Ali misterij je dobio novi nastavak. U njima nije bilo ni kostiju koje su tamo trebale biti. Onda se krenulo s proučavanjem arhiva i kosti plemkinja locirane su pored groblja, kao i velik broj posmrtnih ostataka za koje se ne zna kome pripadaju.

Pročitajte i ovo Papa (Foto: AFP) Uoči Uskrsa Na Cvjetnicu Papa poručio da Crkva mora biti ponizna

''Nismo očekivali tako golemu količinu kostiju. Posebno zbog toga što će zbog većeg broja kostiju analiza trajati dulje'', rekao je Giorgio Portera, genetičar obitelji Orlandi.

I otvaranju kosturnica i početku analize, prisustvovali su članovi obitelji Orlandi. ''Ako otvarate grobnicu kako bi vidjeli je li Emanuela unutra, to znači da mislite da postoji odgovornost unutar Vatikana. Do prije nekoliko dana to je bilo nešto što bi potpuno zanijekali'', rekao je Pietro Orlandi, brat Emanuele Orlandi.

Iz Vatikana poručuju kako to nije nikakvo priznanje o umiješanosti u nestanak, nego znak ljudske i kršćanske bliskosti s obitelji Orlandi.

Nestala djevojčica bila je kćer papinskog namještenika. Među teorijama o njezinom nestanku spominjala se mafija, obavještajne službe, otmica zbog ucjene i puštanja na slobodu atentatora na papu Ivana Pavla Drugog. Tinejdžerica, kojoj se izgubio svaki trag, danas bi imala 51 godinu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Aktualno Problemi u izbornoj godini: Topi se potpora Predsjednici, za svoj rad više nema potporu većine građana Crobarometar: Dojam o političarima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Crobarometar: Dojam o političarima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar: Najpopularniji političari kod birača HDZ-a (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Crobarometar: Najpopularniji političari kod birača HDZ-a (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar: Dojam o političarima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Crobarometar: Dojam o političarima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar: Podrška radu Predsjednice (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Crobarometar: Podrška radu Predsjednice (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr +0 Crobarometar: Najpopularniji političari kod birača SDP-a (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Hrvatska Problemi u izbornoj godini: Topi se potpora Predsjednici, za svoj rad više nema potporu većine građana 1/5 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene