Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči Uskrsa

Na Cvjetnicu Papa poručio da Crkva mora biti ponizna

Papa (Foto: AFP)
Papa (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Papa (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Deseci tisuća ljudi mahali su maslinovim granama i palminim listovima na Trgu sv. Petra na Cvjetnicu dok je papa Franjo vodio katolike u Veliki tjedan koji završava Uskrsom, pozivajući na poniznost Crkve.

Na Cvjetnicu kršćani obilježavaju dan na koji je, prema Bibliji, Isus ujahao u Jeruzalem, dok ga je mnoštvo pozdravljalo poput Mesije, da bi tek nekoliko dana kasnije bio razapet.

Pročitajte i ovo Papa Franjo otkazao obveze simptomi gripe Papa Franjo ponovno otkazao obveze zbog zdravlja, javili se iz njegovog ureda Papa Franjo i Angelo Sodano u 94. godini života Preminuo važni vatikanski kardinal: Bio je optužen da je štitio crkvene pedofile

Nakon duge procesije preko trga u pratnji desetaka biskupa i kardinala te nakon čitanja Evanđelja Franjo je u homiliji kazao kako je važno oduprijeti se iskušenjima nadmenosti i ostati ponizan.

"Radosno klicanje pri ulasku Isusa u Jeruzalem nakon kojega je slijedilo njegovo poniženje. Oduševljeni usklici nakon kojeg je slijedilo okrutno mučenje. Taj misterij suprotnosti prati naš ulazak u Veliki tjedan svake godine", dodao je.

Crkva se sama treba oduprijeti nadmenosti i svjetovnoj duhovnosti, dodao je nazvavši ih "najizdajničkijim iskušenjem koje prijeti Crkvi".

Na kraju dvosatne službe Franjo je pozvao okupljeno mnoštvo da moli za mir posebno u Svetoj zemlji i čitavom Bliskom istoku.

Cvjetnica označava početak intenzivnog tjedna koji vodi do Uskrsa, najvažnijeg dana u kršćanskom liturgijskom kalendaru.

Na Veliki četvrtak Franjo će putovati u grad Velletri, južno od Rima, kako bi oprao i poljubio noge 12 zatvorenika i tako obilježio Isusovu gestu poniznosti prema apostolima noć prije nego što je umro.

Na Veliki petak Franjo će voditi procesiju Križnog puta oko rimskog Koloseja.

Poglavar 1,3 milijarde katolika u subotu navečer vodi Uskrsno bdjenje a na Uskrs tradicionalno se obraća porukom gradu i svijetu "Urbi et Orbi". (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene