Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Revolucionarne ili kontinuitet u prevenciji?

Gost Dnevnika Nove TV objašnjava Papine nove mjere u borbi protiv svećenika zlostavljača

Josip Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr)
Josip Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Papa Franjo (Foto: Dnevnik.hr) Papa Franjo (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Josip Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Dan nakon što je objavio nove mjere za borbu protiv seksualnih zlostavljača iz crkvenih redova, papa Franjo progovorio je i o zlostavljanju redovnica.

U Vatikanu je primio predstavnice 850 crkvenih redova. Obećao im je da će se boriti protiv iskorištavanja i zlostavljanja te poručio redovnicama da svećenicima koji ih žele koristiti kao sluškinje kažu - ne.

Pročitajte i ovo Papa Franjo na misi Papa uputio važnu poruku: "Trebali bi živjeti svaki dan i svaki trenutak sa zahvalnošću i nadom" Papa Franjo Izbjegava raskoš Papa će biti pokopan izvan Vatikana

"Ne samo seksualno zlostavljanje redovnica, nego i zloporaba moći, savjesti - protiv toga se moramo boriti. I što se tiče službe redovnica, molim vas: služba da, sužanjstvo ne", kazao je papa Franjo.

A papine velike mjere protiv svećenika zlostavljača i dalje su tema. O tome u Dnevniku Nove TV govorio je psihoterapeut i svećenik, dr. Josip Bošnjaković iz Osijeka.

Mogu li se ove nove mjere pape Franje zaista smatrati revolucionarnima?

Smatram da su ove nove smjernice koje su u četvrtak izašle u javnost jedan kontinuitet na kojem Crkva radi zadnjih 20-ak godina. Radi se o jednom od dokumenata koji je samo nastavak onoga što je i prije bilo rečeno.

Dakako da je bilo malo i kritike nakon susreta pape Franje s predsjednicima svih biskupskih konferencija u veljači u Vatikanu, a o tome da nije ništa značajno promijenjeno.

Ove smjernice pokazuju da Crkva želi raditi na tom polju. U ožujku u Vatikanu je izašao novi zakon prema kojem se gleda kako zaštititi maloljetne osobe i one osobe koje su ranjive.

Svima nama u Crkvi je teško govoriti o toj temi. Dokument se naziva "Vi ste svjetlo svijeta".

Ovo što se događa zadnjih godina unijelo je tamu i ljagu na Crkvu. Izlazak iz te tame je mukotrpan i naporan, no vjerujem da svi hrabro, s određenom odgovornosti i sviješću obraćanja želimo ići prema onome što je svjetlo i da smo upućeni služiti ljudima i biti naradost svima.

Kako bi u praksi mogle izgledati najvažnije od tih mjera i što je točno drugačije u odnosu na prijašnju praksu?

Ono što je novo - to je da se u roku od godine dana u svim nadbiskupijama svijeta treba otvoriti jedan ured gdje se mogu prijaviti određeni slučajevi zlostavljanja, kako civila, tako i osoba koje su već aktivne u Crkvi.

Ono što je značajno i novo jest da smo mi svi bili prije obvezni po svojoj savjesti prijaviti, sada je to i zakonski izglasano. Dakle, ako nešto znam, a ne prijavim - samim tim i sam kršim zakon.

Novina je i da se štiti onoga tko prijavljuje. Također, novina je što nadbiskupi, odnosno metropoliti imaju jednu značajniju ulogu u svemu tome.

Gleda se na žrtvu i obitelj žrtve i kako im pomoći s pravne, psihološke i medicinske strane, zavisno od slučaja do slučaja.

Tu se ne radi samo o maloljetnim nego i o ranjivim osobama. Tu je bitno spomenuti da ranjive osobe nisu samo maloljetne nego i sve ostale osobe koje zbog nekog psihičkog ili fizičkog stanja nisu bile u stanju obraniti se u određenoj situaciji.

Naglašena je i suradnja s civilnim ustanovama. što se već godinama naglašava u Crkvi, a ima i govora o zataškavanju. Ima govora i o tome kako vratiti dobar glas osobama ukoliko su krivo optužene.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene