Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nešto više od slučajnosti?

Je li Rusija odgovorna za smrti vlastitih diplomata? Sve ih više umire pod sumnjivim okolnostima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski ambasador u Sudanu u srijedu je pronađen kako mrtav pluta u bazenu svoga doma u Khartoumu.

Ruski ambasador Mirgayas Shirinskiy "pronađen je u svojoj rezidenciji, a dokazi upućuju na infarkt", rekla je Maria Zakharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna! Maria Zaharova poslala je poruku SAD-u Nisu zadovoljni Nakon američke pomoći Ukrajini oglasila se i Rusija: "Ovaj rat za njih će završiti ponižavajuće, kao u Vijetnamu"

Iako se kao uzrok smrti navodi infarkt, izazvan Shirinskiyjevim visokim tlakom, mnogi su sumnjičavi zbog okolnosti u kojima je u protekle dvije godine umrlo sedam ruskih ambasadora. Naime, Shirinskiy je treći ambasador koji je u protekle dvije godine umro od infarkta.

Najpoznatiji je preminuli ruski ambasador Vitaly Churkin, ambasador u UN-u, koji je od infarkta preminuo u veljači. Američki State Department zatražio je od njujorškog mrtvozornika da ne objavi rezultate obdukcije.

Roman Skrynikov, bivši ruski ambasador u Kazahstanu, također je umro od infarkta, izvještava Business Insider.

Je li Rusija odgovorna za smrti vlastitih diplomata?

Osim ta tri ambasadora, pet drugih važnih ruskih političara u proteklih 14 godina umrlo je od infarkta. Također, postoje sumnje da Rusija stoji iza desetak drugih misterioznih smrti.

Richard Walton, bivši savjetnik Scotland Yarda za protuterorističke aktivnosti, tvrdi da uznemirenost uzrokuje visoka razina "prikrivanja ubojstava" korištenjem biološkog ili kemijskog oružja koje ne ostavlja trag.

Poput smrti Alexandera Perepilichnyja, bivšeg ruskog financijera koji je htio razotkriti operaciju pranja 230 milijuna dolara koji je počinila ruska mafija u suradnji s državnim dužnosnicima.

Njegovu je smrt britanska policija proglasila infarktom, ali je istraživač kasnije našao tragove himalajske biljke koja može izazvati infarkt.

Slučajnosti ili nešto više?

Ipak, infarkt bi stvarno mogao biti uzrok svih ovih smrti. "U ovom svijetu stvarno ima mnogo čudnih slučajnosti", rekao je Rolf Mowatt-Larssen, stručnjak za obavještajne djelatnosti koji radi za školu Harvard Kennedy.

"Međutim, mislim da ovdje postoji priča koja zahtjeva dublju istragu", rekao je Mowatt-Larssen. Dodao je da dok je "ubijanje diplomata rijetko, (...) Putinu bi se mogla svidjeti činjenica da ga se boje – on bi to mogao smatrati pogodnim".

Shirinskiyjeva smrt dogodila se prije planiranog posjeta sudanskog predsjednika Omara Hassana al-Bashira ruskom predsjedniku.

Haag je već izdao nalog za Bashirevo uhićenje zbog godina genocida u Darfuru, a njegov posjet Moskvi mogao bi indicirati da će Putin pojačati utjecaj na Bliskom istoku i supsaharskoj regiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene