Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlast zataškala

Vojnici silovali preko 200 žena i djevojčica: 'Ubile ste jednog od nas, pokazat ćemo vam pakao'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podvrgunte strašnim mukama, 221 žena i djevojka, mnoge od njih maloljetne, brutalno su napadnute i silovane u razmaku od svega 36 sati. Sve imaju trajne tragove traume i strahuju da će im se isto ponoviti.

Napad u kojem su prošle taj pakao dogodio se u listopadu prošle godine i dio je izvještaja o masovnom silovanju u sudanskoj regiji Darfur, koji je u srijedu objavio Human Rights Watch (HRW). Sudanska vlada poriče da se bilo kakav sličan napad dogodio.

Pročitajte i ovo Ilustracija teško kazneno djelo Užas u Dalmaciji: Djed (79) godinama spolno zlostavljao maloljetnu unuku Ilustracija Strašno Djevojčica se onesvijestila tijekom svjedočenja: 17 mladića mjesecima ju je silovalo

U izvještaju HRW-a navodi se kako je napad na žene i djevojke izvela sudanska vojska u mjestu Tabit, na sjeveru Darfura, a da su mnogi vojnici dobili zapovjed da siluju žene, prenosi news.com.au.

HRW ističe kako im je pristup tom području bio zabranjen od strane sigurnosnih službi, ali dodaju da su uspjeli telefonski priččati s brojnim žrtvama napada te provjeriti njihove priče i tvrdnje.

Među brojnim žrtvama bila je i jedna 40-godišnja žena te njezine tri kćeri, dvije od kojih su imale tek 11 godina.

"Odmah nakon što su upali u sobu su nam rekli - ubili ste našeg čovjeka, pokazat ćemo vam pakao", priča ta majka. "Počeli su nas tući. Silovali su moje tri kćeri i mene. Neki od njih su držali moju kćer, dok bi je drugi silovali. Učinili su to jedan po jedan", ispričala je majka.

Daniel Bekele, afrički direktor HRW-a, istaknuo je da je Sudan učinio sve moguće da zataška te strašne zločine te je spriječen slobodan ulazak i izlazak iz Tabita.

Izvještaj dalje navodi i upozorava na bojazan da bi broj silovanih i zlostavljanih žrtava mogao biti i znatno veći, jer se mnoge boje prijaviti zločin proveden nad njima.

Sudan je zaokupljen sukobima još od 2003. godine, kad su počele prve borbe između vlasti i pobunjenika. Milijuni su napustili svoje domove ili su protjerani, a njihova imovina i kuće uništeni.

Više od 450.000 ljudi izbjeglo je u druge krajeve samo u 2014. godini. HRW je o incidentu iz listopada obavijestio i Međunarodni sud pravde u Haagu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene