Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbjegao u Ukrajinu

Ubijen bivši zastupnik: Uslijedile teške optužbe između Rusije i Ukrajine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajina je u četvrtak optužila Rusiju za ubojstvo bivšeg ruskog zastupnika u središtu Kijeva, a Moskva je odbacila optužbe nazvavši ih "apsurdnima".

Nekadašnjeg ruskog zastupnika Denisa Voronenkova, izbjeglog u Ukrajinu, ubio je napadač naoružan pištoljem u središtu Kijeva, objavila je kijevska policija.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori" Vladimir Putin Ukrajinci bijesni Rusi likuju zbog papine izjave: "To je poruka Zapadu da prizna da je u krivu"

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko kazao je kako se radi o "činu ruskog državnog terorizma".

Voronenkov je svjedočio pred ukrajinskim sudom protiv bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, svrgnutog s vlasti proeuropskom pobunom na Majdanu u veljači 2014.

Oko 11,30 sati po lokalnom vremenu "došlo je do pucnjave ispred hotela Premier Palace, jedna je osoba ubijena, dvije ranjene i hospitalizirane", izjavio je Andrej Griščenko, šef policije Kijeva za ukrajinsku televiziju.

U listopadu 2016. Voronenkov je pobjegao u Ukrajinu sa suprugom Marijom Maksakovom, a u prosincu je dobio ukrajinsko državljanstvo nakon što je svjedočio protiv Viktora Janukoviča.

Voronenkova je tražio ruski istražni odbor, optužujući ga za "prijevaru" zbog djela počinjena 2000-ih.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je da ovo ubojstvo pokazuje znakove umiješanosti ruskih državnih agenata te da nije slučajnost da se to dogodilo danas kada je došlo do eksplozije i požara u skladištu oružja na istoku Ukrajine, koji se istražuje kao čin sabotaže.

Kremlj je odmah odbacio te optužbe nazvavši ih "apsurdnim".

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je riječ o tome da Ukrajina nije bila u stanju pružiti odgovarajuću zaštitu bivšem zastupniku te je izrazio nadu da će Ukrajinci uspjeti riješiti taj zločin.

U međuvremenu je ubojica Voronenkova umro u bolnici gdje je prebačen nakon što ga je ranio Voronenkov zaštitar. (Hina)

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene