Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trećina energije iz nuklearki

Japan ponovno pokreće nuklearne reaktore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanske vlasti odobrile su u srijedu ponovno pokretanje prvog nuklearnog reaktora nakon potresa i tsunamija 11. ožujka koji su izazvali nuklearnu nesreću u elektrani Fukushimi.

Tvrtka Hepco objavila je da je pokrenula 'komercijalnu proizvodnju' u trećem reaktoru elektrane Tomari na otoku Hokaidu. Guverner Hokaida Harumi Takahashi rekao je da je razgovarao s čelnicima lokalnih vlasti u blizini elektrane, te je naglasio da oni nisu imali 'nikakvih primjedbi' na ponovno pokretanje reaktora.

Trenutno su iz elektroenergetske mreže isključene tri četvrtine svih japanskih nuklearnih reaktora, uglavnom zbog sigurnosnih provjera.

Nuklearne elektrane su prije nesreće u Fukushimi u ožujku zadovoljavale oko trećine japanskih potreba za električnom energijom. Zbog sve veće zabrinutosti japanske javnosti glede nuklearne sigurnosti, premijer Naoto Kan nedavno je pozvao na dugoročno smanjenje ovisnosti zemlje o nuklearnoj energiji.

U potresu 11. ožujka i tsunamiju koji je uslijedio poginulo je oko 20 tisuća ljudi, a teško je stradala i nuklearna elektrana Fukushima Daiichi iz koje je tjednima istjecala radijacija.

Iz zone promjera 20 km oko elektrane evakuirano je 85 tisuća ljudi. Zona evakuacije još uvijek je na snazi jer reaktori nisu stabilizirani. (Hina)

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Fukushima 2011. godine Japan prvi puta izdao upozorenje za tsunami još od Fukushime: Znate li što se tada dogodilo? Slika nije dostupna Mutanti Što ne valja s ovim tratinčicama?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene