Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japanski ministar vanjskih poslova Taro Aso izjavio je u ponedjeljak da tijesno surađuje s južnokorejskim ministrom i američkom državnom tajnicom.


Taro Aso rekao je novinarima da su se Japan, Južna Koreja i SAD dogovorili oko daljnje tješnje koordinacije među tim trima zemljama.

Vezani članci Andrija Jarak Dnevnik Nove TV doznaje - muškarac koji je prijetio u sisačkoj školi nije bio naoružan: "I ovo je dokaz psihoze, na ljude utječu i potresi" Slika nije dostupna "Spremni smo braniti sebe i upotrijebiti sve kapacitete s kojima raspolažemo protiv sve veće prijetnje Sj. Koreje''

"Ako je test doista izveden, on će dovesti u veliku opasnost ne samo stabilnost sjeveroistočne Azije, već i svijeta", rekao je japanski ministar. "Tijesno ćemo surađivati i ozbiljno se baviti tom situacijom".

Japanski premijer Shinzo Abe izjavio je da je sjevernokorejski nuklearni test neoprostiv, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Abe je to rekao kad je stigao u Seoul na sastanak s južnokorejskim predsjednikom Roh Moo-hyunom. I prema vijesti japanske agencije Kyodo, Abe je nuklearni test opisao kao "apsolutno neprihvatljiv".

Južnokorejski državni geološki institut objavio je da je
sjevernokorejski nuklearni test bio usporediv s eksplozijom 550 tona TNT-a.

"To je kao detonacija 550 tona trinitrotoluola", rekao je Park
Chang-soo, glasnogovornik Instituta za geoznanost i mineralne
resurse.