Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski parlament u subotu je na izvanrednoj sjednici za mandatara nove vlade izabrao Janeza Janšu (53), predsjednika Slovenske demokratske stranke (SDS) koji je već vodio koalicijsku vladu desnog centra od 2004. do 2008. godine.


Prilikom tajnog glasovanja, održanog nakon višesatne parlamentarne rasprave, Janša je dobio glasove 51 od 90 zastupnika u slovenskom parlamentu. Ostalih 39 bilo je protiv.

Janša je ranije najavio je da bi nova vlada mogla biti formirana i početi djelovati najkasnije do 10. veljače. Kandidati za ministre bit će vjerojatno objavljeni sljedeći tjedan. Tada će početi postupak njihova predstavljanja u parlamentarnim odborima i imenovanja nove vlade.

U svom obraćanju zastupnicima na početku parlamentarne rasprave, Janša je izložio program djelovanja buduće vlade. Kao cilj u njezinom mandatu naveo je gospodarski oporavak na zdravim osnovama i bez zaduživanja.

Ustvrdio je da je su slabiji rast BDP-a u protekle tri godine u EU-u od Slovenije imale samo Grčka i Litva, da je dugoročno potrebna nova razvojna paradigma, povećanje ekonomske konkurentnosti i stimuliranje poduzetništva i obrazovanja te stvaranje novih radnih mjesta.

Vezani članci Profesor Marko Milosavljević s Fakulteta za društvene znanosti u Ljubljani Stručnjak o promjeni vlasti u Sloveniji: "Zemlja je postajala kolonija Mađarske. To ljudima nikako nije bilo blisko" Robert Golob, Janez Janša Dan odluke u Sloveniji: Objavljeni rezultati izlaznih anketa za parlamentarne izbore

Najhitnija mjera smanjivanje državnih izdataka

No, Janša je kao najhitniju mjeru naveo potrebu da se već ove godine radikalno smanje državni izdaci i smanji proračunski deficit. Stanje je vrlo ozbiljno i ako to zajedno ne uspijemo, i Sloveniji bi se moglo dogoditi da joj mjere nameću financijske ustanove, poručio je Janša oporbi i sindikatima, koji izražavaju bojazan od "ukidanja socijalne države" i pada standarda, te ih pozvao na suradnju s novom vladom.

Stroga financijska disciplina, rezanje troškova i smanjivanje zaduživanja potreban su signal međunarodnom financijskom tržištu da se u Sloveniji završava vrijeme neprovođenja reforma i političke nestabilnosti. Za te mjere nema mnogo vremena, a neophodne su da prestane pad kreditnog rejtinga Slovenije i da joj opet postanu dostupnija sredstva za buduće infrastrukturne projekte, upozorio je Janša.

Janša je u okviru mjera štednje spomenuo i 'debirokratizaciju' vladinih služba i uprave, te racionalizaciju i smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru.

Janšu su u srijedu za mandatara podržale stranke desnice i desnog centra, nakon što vladu lijevog centra u prvom pokušaju nije uspio formirati Zoran Janković, čija je Pozitivna Slovenija na izborima 4. prosinca prošle godine dobila najviše glasova i dva mandata više od Janšine,

Slovenska demokratska stranka (SDS), Slovenska pučka stranka (SLS), Građanska lista Gregora Viranta, Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i demokršćanska Nova Slovenija (NSI) u srijedu su kandidirale Janšu za vođu svoje 'protukrizne koalicije' i predložile ga za premijera. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju