Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NATO je u ponedjeljak počeo nove vježbe u kojima sudjeluje 6000 vojnika, tenkovi M1A2 Abrams i bombarderi B-52 u baltičkim zemljama i Poljskoj, koje zabrinjavaju ruske ambicije u ozračju ukrajinske krize.


Rusija je intenzivirala svoju vojnu nazočnost na Baltiku, posebice u zračnom prostoru, što pojačava strahovanja triju baltičkih zemalja, koje su bile iza Željezne zavjese do 1990. godine.

Vezani članci Neredi u SAD-u potaknuti nasilnom smrću Georgea Floyda Rusija i Kanada šokirane stanjem u SAD-u: "Zgroženi smo nasiljem koje policija provodi nad novinarima" Slika nije dostupna Hrvatski vojnici otputovali na vježbu SABER STRIKE 2017, evo kakva će im biti uloga

Članice NATO-a su odgovorile brojnijim vojnim vježbama na istoku Europe. "To su jedne od najvećih vježbi organiziranih u Litvi, od njezinog pristupa Sjevernoatlantskom savezu 2004.", rekao je general Almantas Leika, glavni zapovjednik kopnene vojske te zemlje.

Brojno sudjelovanje savezničkih postrojbi svjedoči o solidarnosti NATO-a s zemalja te regije, koje graniče s Rusijom, dodao je. Ukupno 13 zemalja NATO-a sudjeluje u vježbama Saber Strike 2015. organiziranih pod okriljem Sjedinjenih Država.

NEMIRNO NA CRNOM MORU Putin dignuo vojne avione

Litva, Latvija i Estonija, nasilno pripojene SSSR-u između kraja Drugog svjetskog rata i 1991., boje se da će ih Rusija destabilizirati i tražile su prošlog mjeseca od NATO-a stalnu vojnu nazočnost vojnika u njihovoj regiji.

Sjevernoatlantski savez još nije odgovorio na to traženje, rekao je glasnogovornik litavskog ministarstva vanjskih poslova Mindaugas Neimontas.

Od 2004. NATO nadzire zračni prostor triju baltičkih zemalja. Vježbe Saber Strike 2015. koje će trajati do 19. lipnja, odvijaju se nakon neočekivanog ruskog pokretanja vježbi s 12.000 vojnika i 250 zrakoplova.

Na sjeveru Švedske od 25. svibnja do 4. lipnja održavaju vježbe Artic Challenge Exercice (ACE) u kojima sudjeluju zračne snage nekoliko nordijskih zemalja i NATO-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook