Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izraelski zapovjednik pred rat prodao dionice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni zapovjednik izraelske vojske, general Dan Halutz, najvjerojatnije će biti smijenjen s te dužnosti nakon što je otkriveno da je nepuna tri sata nakon što je Hezbolah oteo dvojicu njegovih vojnika i netom prije napada na Libanon svom brokeru u banci Leumi naložio da proda sve dionice koje posjeduje.

Odmah nakon toga Halutz je otišao na sastanak glavnog stožera na kojemu je i sam glasovao za to da bombardiranje Libanona počne što prije. 

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

Posljedica toga, kad je riječ o dionicama, bio je pad vrijednosti od osam posto tijekom manje od 24 sata. No, generala to nije trebalo brinuti s obzirom na to da su njegovi udjeli u jednoj velikoj farmaceutskoj tvrtki na vrijeme prodani po prijeratnoj cijeni.

Izraelska je javnost ostala zgrožena nakon što je otkriveno da je Halutz u planiranju rata stigao razmišljati i o spašavanju svog novca. Pridružio im se i dio članova vlade koji su danas, ali još uvijek anonimno, zahtijevali Halutzovu ostavku.

Činjenicu da je tijekom prvih nekoliko sati otmice vojnika Eldada Regeva i Ohada Goldsvara te ubojstva njihovih četvero kolega zapovjednik, umjesto o njihovu izvlačenju, razmišljao o “izvlačenju” svojih 28.000 dolara, dnevne novine u Izraelu danas su nazvale nezapamćenom sramotom.

Sam Halutz danas je pod pritiskom javnosti iznio obranu, ali to je učinio prilično nespretno, odnosno potpuno nepovezano. Najprije je rekao da kao svaki građanin ima pravo raspolagati svojim novcem kako želi, ne spomenuvši pritom informacije o ratu koje drugi nisu imali. Kasnija službena izjava bila je malo drugačija.

Neuvjerljivo objašnjenje

- Te dionice želio sam prodati i prije nego što smo znali da će do rata uopće doći. Dva tjedna uoči toga pokušavao sam ih se riješiti, no nisam uspio. Na dan otmice vojnika, prije odlaska na sastanak stožera, rekao sam tajnici da u moje ime nazove banku i riješi to. Sada me svi napadaju, ali uvjeravam vas da nije bila riječ o korištenju informacija o početku rata, nego samo privatna financijska transakcija na koju imam pravo kao i svi ostali - izjavio je Halutz.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene