Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni zapovjednik izraelske vojske, general Dan Halutz, najvjerojatnije će biti smijenjen s te dužnosti nakon što je otkriveno da je nepuna tri sata nakon što je Hezbolah oteo dvojicu njegovih vojnika i netom prije napada na Libanon svom brokeru u banci Leumi naložio da proda sve dionice koje posjeduje.


Odmah nakon toga Halutz je otišao na sastanak glavnog stožera na kojemu je i sam glasovao za to da bombardiranje Libanona počne što prije. 

Vezani članci Arheološko nalazište, ilustracija Povijesno otkriće u Izraelu: Pronađen 2000 godina star biblijski rukopis Slika nije dostupna Čelnik libanonskog Hezbollaha: "Amerika nam ne može naštetiti"

Posljedica toga, kad je riječ o dionicama, bio je pad vrijednosti od osam posto tijekom manje od 24 sata. No, generala to nije trebalo brinuti s obzirom na to da su njegovi udjeli u jednoj velikoj farmaceutskoj tvrtki na vrijeme prodani po prijeratnoj cijeni.

Izraelska je javnost ostala zgrožena nakon što je otkriveno da je Halutz u planiranju rata stigao razmišljati i o spašavanju svog novca. Pridružio im se i dio članova vlade koji su danas, ali još uvijek anonimno, zahtijevali Halutzovu ostavku.

Činjenicu da je tijekom prvih nekoliko sati otmice vojnika Eldada Regeva i Ohada Goldsvara te ubojstva njihovih četvero kolega zapovjednik, umjesto o njihovu izvlačenju, razmišljao o “izvlačenju” svojih 28.000 dolara, dnevne novine u Izraelu danas su nazvale nezapamćenom sramotom.

Sam Halutz danas je pod pritiskom javnosti iznio obranu, ali to je učinio prilično nespretno, odnosno potpuno nepovezano. Najprije je rekao da kao svaki građanin ima pravo raspolagati svojim novcem kako želi, ne spomenuvši pritom informacije o ratu koje drugi nisu imali. Kasnija službena izjava bila je malo drugačija.

Neuvjerljivo objašnjenje

- Te dionice želio sam prodati i prije nego što smo znali da će do rata uopće doći. Dva tjedna uoči toga pokušavao sam ih se riješiti, no nisam uspio. Na dan otmice vojnika, prije odlaska na sastanak stožera, rekao sam tajnici da u moje ime nazove banku i riješi to. Sada me svi napadaju, ali uvjeravam vas da nije bila riječ o korištenju informacija o početku rata, nego samo privatna financijska transakcija na koju imam pravo kao i svi ostali - izjavio je Halutz.