Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriva zapadni dužnosnik

'Izrael stoji iza eksplozije skladišta streljiva u Iranu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelska tajna služba Mossad stoji iza eksplozije skladišta streljiva nedaleko od Teherana u kojoj je poginulo 17 ljudi, među kojima i ključna figura iranskog raketnog programa general Hasan Moghaddam, piše u ponedjeljak tjednik Time pozivajući se na izvor u zapadnoobavještajnoj službi.

'Ne vjerujte Irancima da se radi o nesreći', kaže taj izvor i dodaje da se planira još jedna sabotaža kako bi se spriječilo Iran u razvijanju nuklearnog programa. 'Još ima metaka u spremniku', dodao je isti dužnosnik.

U eksploziji u skladištu u selu Bidganeh, 40 kilometara jugozapadno od Teherana u subotu je poginulo najmanje 17 a ranjena su 23 vojnika, pripadnika Revolucionarne garde. Glasnogovornik Pasdarana, zapovjednik Ramezan Šarif, kazao je da je do eksplozije došlo tijekom premještanja streljiva.

Čuvari revolucije su odgovorni za balistički program zemlje i raspolažu raketama Shahab dometa 2.000 km. Izvor podsjeća da je Izrael u dometu raketa Shahab. Prošli je tjedan, piše Time, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) priopćila da Iran eksperimentira sa skidanjem konvencionalnih bojevih glava na Shahabu-3, zamjenjujući ih s bojevim glavama koje sadrže nuklearnu napravu. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda osudilo je više puta nuklearni i balistički program Irana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno" Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

IAEA je objavio neubičajeno kritičko izvješće u kojem stranicu za stranicom navodi dokaze da je Iran sve bliži nuklearnom oružju. Tehran Times objavio je u nedjelju niz tekstova u kojima se najavljuje mogućnost vojnog napada na zemlju, upozoravajući na strašne posljedice.

Ali, najnoviji incident s eksplozijom u skladištu streljiva možda govori upravo obrnuto - protiv otvorenog udara, smatra Time. Ako Izrael, u dosluhu s Washingtonom i drugim saveznicima, nastavi nanositi štetu iranskom nuklearnom programu kroz tajne operacije, smanjuje se potreba za otvorenim, riskantnijim potezima poput zračnih napada. Kompjutorski crv Stuxnet mjesecima je ometao iranske centrifuge, nanoseći golemu štetu ključnom procesu obogaćivanja urana.

U nedjeljnim izdanjima izraelski tisak nabraja, kako je to opisao Yediot Ahronot, 'Iranske misteriozne nesreće', od eksplozije u raketnoj bazi južno od Teherana u studenom 2007. do eksplozije u raketnom postrojenju Shahab u jugozapadnom Iranu u listopadu 2010. i likvidacije trojice iranskih nuklearnih znanstvenika. Dvojica su ubijena prošle godine, a treći u srpnju 2011.

No, to ne znači da jedino Izrael izvodi obavještajne operacije u Iranu. Kako navodi Time, najnovije izvješće IAEA o Iranu se oslanja na obavještajne podatke 10 zemalja.

Teheran redovno demantira da razvija nuklearni program u vojne svrhe i ponavlja da je svrha njegovih nuklearnih aktivnosti proizvodnja struje.

>> Iran: U eksploziji poginuo i utemeljitelj Čuvara Revolucije

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene