Izrael će, na temelju humanitarnih razloga, dopustiti američkoj kongresnici Rashidi Tlaib da posjeti svoju obitelj na Zapadnoj obali, objavilo je izraelsko ministarstvo unutarnjih poslova u petak, nakon što je dan ranije Izrael zabranio njezin službeni posjet pod pritiskom američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Galerija


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u četvrtak da neće dozvoliti planirani posjet Izraelu zastupnicama demokrata u Zastupničkom domu Kongresa Rashidi Tlaib i Ilhan Omar.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović Predsjednica u Izraelu zasuta pozivima državnika: "Kažu mi, daj se javi još, daj dođi malo do mene prije nego što odeš i nakon što odeš" Ilhan Omar (Foto: Kerem Yucel / AFP) Izrael ne da američkim zastupnicama ulazak u zemlju zbog podrške Palestini

Tlaib i Omar izražavale su potporu propalestinskom pokretu Boycott, Divestment, Sanctions (BDS) zbog izraelske politike prema Palestincima na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. Prema izraelskom zakonu, pristašama BDS-a može biti zabranjen ulazak u Izrael.

Međutim, Netanyahu je rekao da će Izrael, ako Tlaib podnese zahtjev za posjetom obitelji na humanitarnoj osnovi, razmotriti zahtjev te ako kongresnica obeća da neće promovirati bojkot protiv Izraela.

Tlaib je poslala pismo izraelskom Ministarstvu unutarnjih poslova u četvrtak, kojim je zatražila dozvolu "da posjeti rodbinu i, posebice, baku, koja je u devedesetima", dodajući da bi to "mogla biti zadnja prilika da ju vidi".

"Poštovat ću sve restrikcije i neću promicati bojkot protiv Izraela, tijekom svog posjeta", napisala je Tlaib u pismu, koje je objavljeno na mrežnoj stranici izraelskih novina Ynet, a objavili su ga i drugi izraelski mediji.

Izraelsko ministarstvo unutarnjih poslova reklo je kako je "odlučilo u petak dozvoliti ulazak u zemlju američkoj kongresnici Rashidi Tlaib zbog humanitarnog posjeta svojoj devedesetogodišnjoj baki". (Hina)