Izraelske vlasti odlučile su zabraniti dvjema američkih zastupnicama da uđu u Izrael zbog njihove potpore propalestinskom pokretu, što je predstavnik PLO-a odmah nazvao "skandaloznom" odlukom

Galerija


Demokratkinje Rashida Tlaib i Ilhan Omar trebale su ovoga vikenda stići u Tel Aviv i posjetiti okupiranu Zapadnu obalu i istočni Jeruzalem. No, izraelsko je ministarstvo unutarnjih poslova objavilo da im je zabranjen ulazak zbog protuizraelskih aktivnosti.

Vezani članci Benjamin Netanyahu (Foto: AFP) Kraj jedne ere: Potvrđena nova vlast - Netanyahu odlazi u oporbu, naslijedit će ga bivši ministar obrane Mahmoud Abbas (Foto: AFP) Palestinski predsjednik nazvao američkog veleposlanika "psećim sinom"

Odluka je donesena u dogovoru s premijerom Benjaminom Netanyahuom, ministrom vanjskih poslova i ministrom za strateška pitanja, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.
Netanyahu je pojasnio odluku kazavši da je jedina svrha njihovog posjeta trebala biti naštetiti Izraelu.

"Izraelski zakon zabranjuje ulazak u Izrael onima koji pozivaju i rade na nametanju bojkota Izraelu", rekao je, dodajući da su dvije zastupnice aktivno promovirale takvu aktivnost u Kongresu.

Tlaib i Omar, prve su dvije muslimanke izabrane u Kongres i progresivne članice Demokratske stranke. One su izrazile potporu propalestinskom pokretu kojim se želi izvršiti politički i gospodarski pritisak na Izrael.

Američki predsjednik Donald Trump ranije je optužio Omar, Tlaib i još dvije demokratske kongresnice za neprijateljstvo prema Izraelu, a ranije je ocijenio da će Izrael pokazati veliku slabost ako im dopusti posjet. "One mrze Izrael i čitav židovski narod i ne postoji ništa što se može reći ili učiniti kako bi promijenile mišljenje. One su sramota", tvitao je tada Trump.

Visoka palestinska dužnosnica ocijenila je da je izraelska odluka skandalozna te da je ona čin neprijateljstva protiv američkog naroda i njegovih predstavnika.

Vođa demokrata u Kongresu Chuck Schumer pozvao je Izreal da izmijeni svoju odluku. "Ona će samo naštetiti američko-izraelskim odnosima i potpori Izraelu u Americi" napisao je. "Nijedno demokratsko društvo ne bi se smjelo bojati otvorene rasprave. Mnogi koji snažno podupiru Izrael bit će duboko razočarani ovom odlukom, koju bi izraelska vlada trebala povući" zaklučio je Schumer.

Američki veleposlanik u Izraelu David Friedman podupro je odluku, kazavši da plan posjeta „nije bio uravnotežen“.