Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smanjenje ovlasti

Izborna šutnja u Italiji prije referenduma ključnog za Renzija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Italiji je u subotu vladala izborna šutnja uoči ustavnog referenduma, ključnog za šefa vlade Mattea Renzija, koji je pozvao svoje pristaše da privuku brojne neodlučne.

Do zatvaranja biračkih ureda u nedjelju u 22 sata, zabranjen je svaki komentar, ali na društvenim mrežama nastavljena je kampanja i brojni korisnici pozivaju na stanku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ODGODIO ODLAZAK Renzi će s dužnosti otići nakon što bude usvojen proračun za 2017. Slika nije dostupna RASPAD SUSTAVA "OVO JE KRAJ MOJE VLADE" Talijanski premijer zbog debakla na referendumu podnosi ostavku

Oko 50 milijuna birača je pozvano izjasniti se o toj reformi koja predviđa drastično smanjenje ovlasti senata i ograničenje ovlasti regija.

U Europi neizvjesnost rezultata izaziva hladan znoj na financijskim tržištima, gdje se nakon šoka izazvanog Brexitom i porastom populističkih pokreta strahuje od nove faze nestabilnosti u trećem gospodarstvu eurozone.

Velika većina političke klase, od krajnje ljevice, do krajnje desnice poziva na odabir "ne" i upozorava na opasnost prejake koncentracije ovlasti u rukama šefa vlade.

Neizbježno taj referendum poprima oblik plebiscita za ili protiv Renzija, koji je još jednom naglasio svoju sveprisutnosti u medijima i društvenim mrežama u obrani "svoje" reforme koja bi trebala pojednostaviti politički život u zemlji u kojoj se od 1948. godine izmijenilo 60 vlada. Obećao je dati ostavku ako reforma ne prođe.

"Idite glasati kako Renzi ne bi postao vaš šef ni šef Italije", rekao je u petak navečer bivši šef vlade Silvio Berlusconi.

Prema posljednjim anketama od prije dva tjedna, "ne" vodi s između 5 i 8 bodova, ali uz još više neodlučnih. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene