Španjolski premijer Pedro Sanchez (Foto: AFP)
Španjolski premijer Pedro Sanchez (Foto: AFP) Foto: AFP

Španjolska je policija spriječila planirani napad na premijera Pedra Sancheza, potvrdile su lokalne vlasti.


Katalonska policija na Twitteru je objavila da je uhićen čovjek koji je namjeravao ubiti Sancheza te da su u njegovu domu pronađene velike količine oružja.

Vezani članci Arsen Bauk Bauk: "Premijer Plenković treba otići. Zato smo izašli na izbore. A to što nije ništa znao o istrazi u aferi Janaf može biti jedan od razloga" Izbori u Španjolskoj (Foto: AFP) - 2 Pedro Sánchez osvojio najviše glasova u Španjolskoj i najavio pregovore o formiranju vlade

Muškarac je uhićen prije tri tjedna u katalonskom gradu Terrassi pod sumnjom da planira izvršiti atentat na premijera, izjavili su iz policijske uprave u Barceloni.

Smatra se da je muškarac htio osvetu za planove španjolske vlade da ekshumira i premjesti tijelo bivšeg španjolskog diktatora Francisca Franca. Franco je od svoje smrti 1975. pokopan u mauzoleju u Dolini palih nedaleko od Madrida.

Uhićeni 63-godišnji muškarac imao je dozvolu za nošenje oružja koje je pronađeno u njegovu domu. Policija je pronašla 16 komada različitog vatrenog oružja, među kojima su bili snajperi i automatske puške. Muškarac je radio za privatnu zaštitarsku tvrtku.

Prema medijskim navodima, muškarac je na društvenim mrežama najavio svoje planove da ubije Sancheza.

Osumnjičenik je izveden pred sud i trenutačno se nalazi u zatvoru u Terrassi, rekla je glasnogovornica katalonskog ministarstva pravosuđa za dpa. (Hina)