Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob na Bliskom istoku

Europom se širi strah od terorizma: Hrvatski susjedi uvode kontrole na granicama, Austrija podigla stupanj upozorenja

Pooštravanje granične kontrole - 1
Pooštravanje granične kontrole - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Italija uvodi unutarnju kontrolu na granici sa Slovenijom na najmanje dva mjeseca. Talijanski ministar unutarnjih poslova uputio je diplomatsku notu svom slovenskom kolegi, u kojoj se s kao razlog navodi opasnost od terorizma kao posljedica zaoštrene situacije na Bliskom istoku i nedavnih terorističkih napada u Europi.

Talijanski ministar Matteo Piantedosi izvijestio je svog slovenskog kolegu Boštjana Poklukara da je Italija zbog situacije u Europi i na Bliskom istoku odlučila uvesti kontrole na granici, kao privremenu mjeru i prevenciju terorizma i organiziranog kriminala.

Dvojica ministara složila su se da zapadnobalkanska ruta, koju pomno prate i slovenske i talijanske sigurnosne službe, može biti atraktivan koridor za potencijalnu radikalizaciju, priopćilo je slovensko ministarstvo, prenosi 24ur.

Pročitajte i ovo Svečano otvorena prometnica DC403 Rasterećenje gradskog prometa FOTO Dovršena je izgradnja najskuplje ceste u Hrvatskoj: "Ona mijenja sve, u smislu jačanja ne samo Rijeke, nego Hrvatske uopće"

N1.si neslužbeno doznaje da se Slovenije sprema uvesti iste kontrole i na hrvatskoj i mađarskoj granici. Glavni razlog ovoga puta ne bi trebale biti migracije, već povećana teroristička prijetnja u svjetlu izbijanja novog sukoba na Bliskom istoku i najnovijih napada u Francuskoj i Bruxellesu.

Pojačava se uvođenje kontrola na graničnim prijelazima diljem Europe. Austrija je danas uvela i kontrolu na granici s Češkom. Tako se odlučila nakon što je Njemačka zbog ilegalnih migracija uvela granične kontrole s Češkom, Poljskom i Švicarskom.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, predsjednik RH Posjet Albaniji Milanović oštro uzvratio Izraelu: "Reagirali su drsko i bezobrazno, a nakon mene je to reklo još 20 ljudi"

Slovenska vlada će o ovom potezu obavijestiti i Europsku komisiju, a idući tjedan u Trstu bi se trebali sastati ministri unutarnjih poslova Slovenije, Italije i Hrvatske zbog ove situacije.

Austrija podiže stupanj upozorenja na opasnost od terorizma 

Austrijski mediji izvještavaju kako Austrija zbog nedavne eskalacije sukoba na Bliskom istoku i terorističkog napada u Bruxellesu, podiže razinu upozorenja na opasnost od terorizma s 3. na 4. stupanj. Ističu, kako to konkretno znači da austrijske sigurnosne vlasti također vide u Austriji konkretnu prijetnju i povećan rizik od napada.

Posljednji put takvo povećanje stupnja upozorenja bilo je nakon terorističkog napada u središtu Beča 2. studenoga 2020. godine, u kojem su četiri osobe smrtno stradale, a preko 20 ih je ranjeno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene