Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Istraga o pozadini atentata na Đinđića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Specijalni tužitelj za borbu protiv organiziranog kriminala Slobodan Radovanović priopćio je da je počelo prikupljanje podataka o pozadini atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića te da na tome već radi radna skupina MUP-a Srbije.

Unatoč tome što je predmet "Pozadina atentata na Zorana Đinđića" proglašen službenom tajnom, specijalni tužitelj je - zbog velikog zanimanja javnosti - naveo da se ispituje tko je odgovoran za to što su krajem 2001. godine šefovi i pripadnici kriminalnog "zemunskog klana", koji su 2003. godine sudjelovali u ubojstvu premijera, pušteni iz pritvora.

Pročitajte i ovo Privedeni ubojice Danke Ilić (2) Iz minute u minutu Osumnjičeni za Dankino ubojstvo dovedeni u tužiteljstvo pognutih glava i u lisicama, zgrada pod opsadom policije Talijanska policija Zloporaba fondova EPPO radi punom parom: U tri EU članice uhićeno 17 osoba, zaplijenjen nakit, satovi, zlato

"Na osnovi činjenica iz predmeta, pripadnici 'zemunskog klana' bez zakonske osnove pušteni su iz pritvora", naveo je Radovanović u priopćenju, te dodao da se "sve mora ispitati, sve što je prethodilo atentatu, a to znači da se moramo vratiti u vrijeme kad su vođe 'zemunskog klana' i cijeli klan bili uhićeni, a zatim pušteni".

Priopćenje specijalnog tužitelja uslijedilo je nakon što već
nekoliko dana po medijima polemiziraju tada nadležni tužitelji o tome tko je odgovoran za oslobađanje vođa "zemunskog klana" koji su bili uhićeni zbog krivotvorenja isprava i pod istragom zbog otmica i drugih kriminalnih radnji.

Tadašnji nadležni okružni tužitelj Rade Terzić optužuje niže,
općinske tužitelje unatoč tome što im je upravo on izdao obvezatno uputstvo o puštanju osumnjičenih na slobodu, koje su oni po zakonu morali provesti.

Ispitivanje pozadine ubojstva premijera Đinđića, koji je ubijen u dvorištu zgrade Vlade u Beogradu 12. ožujka 2003. godine, tražili su i pravni zastupnici njegove obitelji na suđenju 12-orici optuženih za atentat, ali je sudsko vijeće sve njihove prijedloge odbilo.

Vođe "zemunskog klana", Dušan Spasojević i Mile Luković, čije se puštanje na slobodu 2001. godine sada ispituje, ubijeni su u policijskoj akciji u ožujku 2003. godine, dok je 12 pripadnika bivše postrojbe za specijalne operacije i članova kriminalnog zemunskog klana nakon četverogodišnjeg suđenja osuđeno u svibnju ove godine. Zapovjednik te formacije Milorad Ulemek Legija i snajperist Zvezdan Jovanović osuđeni su na najteže kazne - 40 godina zatvora.

Četvorica optuženih dobili su 35 godina zatvora, petorica 30, dok je jedan optuženi kojega je teretilo za pomaganje počiniteljima nakon kaznenog djela, osuđen na osam godina zatvora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene