Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakopani pacijenti

Ispod sveučilišta pronađeno 7000 tijela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ostaci najmanje 7000 ljudi možda se nalaze ispod Sveučilišta u Mississippiju, procjenjuju dužnosnici. Tijela pacijenata prve mentalne institucije ove savezne države protežu se preko više od osam hektara na kojima administracija fakulteta želi graditi.

Dužnosnici procjenjuju da bi ponovno pokapanje i ekshumacija mogli koštati oko 20.000 kuna po tijelu, što znači da bi pokapanje svih tijela koštalo preko 140 milijuna kuna. Sveučilišni medicinski centar u potrazi je za jeftinijim alternativama te se nada smanjiti cijenu ekshumacijom na samom sveučilištu.

Pročitajte i ovo Ilustracija sumnjivac je uhićen U krvavom pohodu ubio šestero ljudi: Mrtve ostavio u trgovini, automobilu, na cesti Slika nije dostupna Razarajuća Ida VIDEO Snimio trenutak prolaska uragana: "Snaga ove oluje je nevjerojatna. Sve što mogu reći je wow"

Takav proces mogao bi godišnje koštati oko 2,7 milijuna kuna, a trajao bi sljedećih osam godina. Također se nadaju da će uspjeti izgraditi spomenik i laboratorij u kojemu bi studenti mogli proučavati ostatke pacijenata, ali i ostatke odjeće i drveta.

Grupa akademika osnovala je konzorcijum posvećen proučavanju ostataka, stoji u reportaži BBC-a.

"Naslijedili smo ove pacijente", rekao je Relph Didlake, koji nadgleda Sveučilišni centar za bioetiku i medicinsku humanistiku. Također je dodao kako se prema pacijentima žele odnositi s poštovanjem.

"Ovo je jedinstven resurs za Mississippi", rekla je profesorica antropologije Molly Zuckerman.

Povijest mentalne institucije

Ova mentalna institucija sagrađena je 1855. a zatvora je 1935. Prije otvaranja takvih ustanova, pacijenti s psihičkim bolestima držani su u lancima u zatvorima ili na tavanima.

Prema dokumentima, između 1855. i 1877. u bolnicu je primljeno 1376 pacijenata, a svaki peti u bolnici je i umro. Nakon završetka Američkog građanskog rata, broj pacijenata ove ustanove povećao se na 6000.

Prvi lijesovi otkriveni su 2013. tijekom gradnje ceste pored Sveučilišta. Više od 1000 lijesova pronađeno je 2014., tijekom gradnje parking garaže.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene