Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka vojska izvijestila je u ponedjeljak o "značajnom" incidentu koji se dogodio proteklog vikenda u međunarodnim vodama tjesnaca Hormuz, u kojem su patrolni čamci iranske Revolucionarne garde "prijetili i provocirali" tri američka ratna broda, javio je CNN.


Američki vojni dužnosnici kazali su da se incident dogodio u noći sa subote na nedjelju u tjesnacu Hormuz, na ulazu u Perzijski zaljev.

Vezani članci Hasan Rohani, iranski predsjednik Iranski parlament podigao optužnicu protiv predsjednika države, optužuju ga da je zanemario zakone Slika nije dostupna SAD: U slučaju novog incidenta Iran će snositi posljedice

Pet iranskih čamaca izvodilo je "prijeteće" manevre, dolazeći u jednom slučaju na 200 metara od američkog broda, rekli su američki vojni dužnosnici za CNN.

U jednoj radio poruci, Iranci su se obratili američkom brodu:
"Dolazimo na tebe. Eksplodirat ćeš za nekoliko minuta".

Kada su američki brodovi čuli tu radio poruku, pripremili su topove a časnici su bili "u postupku" izdavanja zapovijedi za otvaranje vatre, nakon čega su se Iranci naglo okrenuli, rekli su američki dužnosnici.

U sučeljavanju nije bilo pucnjave i nitko nije ozlijeđen. Jedan od iranskih čamaca ispuštao je bijele kutije u more ispred američkih brodova, čiji sadržaj nije poznat, rekli su dužnosnici za CNN.

Cijene nafte skočile su za 30 centi, na preko 98 dolara za barel, nakon objave izvješća CNN-a o incidentu na ključnoj pomorskoj ruti kojom se prevozi nafta iz zemalja Zaljeva.

Incident se dogodio uoči odlaska američkog predsjednika Georgea W. Busha na bliskoistočnu turneju.