Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Iranski patrolni čamci provocirali američke ratne brodove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka vojska izvijestila je u ponedjeljak o "značajnom" incidentu koji se dogodio proteklog vikenda u međunarodnim vodama tjesnaca Hormuz, u kojem su patrolni čamci iranske Revolucionarne garde "prijetili i provocirali" tri američka ratna broda, javio je CNN.

Američki vojni dužnosnici kazali su da se incident dogodio u noći sa subote na nedjelju u tjesnacu Hormuz, na ulazu u Perzijski zaljev.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Slika nije dostupna SAD: U slučaju novog incidenta Iran će snositi posljedice

Pet iranskih čamaca izvodilo je "prijeteće" manevre, dolazeći u jednom slučaju na 200 metara od američkog broda, rekli su američki vojni dužnosnici za CNN.

U jednoj radio poruci, Iranci su se obratili američkom brodu:
"Dolazimo na tebe. Eksplodirat ćeš za nekoliko minuta".

Kada su američki brodovi čuli tu radio poruku, pripremili su topove a časnici su bili "u postupku" izdavanja zapovijedi za otvaranje vatre, nakon čega su se Iranci naglo okrenuli, rekli su američki dužnosnici.

U sučeljavanju nije bilo pucnjave i nitko nije ozlijeđen. Jedan od iranskih čamaca ispuštao je bijele kutije u more ispred američkih brodova, čiji sadržaj nije poznat, rekli su dužnosnici za CNN.

Cijene nafte skočile su za 30 centi, na preko 98 dolara za barel, nakon objave izvješća CNN-a o incidentu na ključnoj pomorskoj ruti kojom se prevozi nafta iz zemalja Zaljeva.

Incident se dogodio uoči odlaska američkog predsjednika Georgea W. Busha na bliskoistočnu turneju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene