Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Iran na 'nuklearni paket' odgovara u pisanom obliku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran će u utorak u 12.30 sati (GMT) odgovoriti na nuklearni "paket" kojeg mu je ponudilo šest zemalja, kažu diplomati.

Iranski dužnosnici predat će odgovor veleposlanicima Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanija i Švicarske (koja predstavlja SAD) na sastanku u Teheranu.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna! Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji

Dužnosnici kažu da je odgovor u pisanom obliku i da je
"multidimenzionalan". U njemu ponovno odbacuju mogućnost suspenzije obogaćivanja urana, što je ključni zahtjev u ponuđenom paketu.

Ipak, odbijanje zasad ne bi trebalo izazvati akciju Vijeća sigurnosti UN-a koje je u rezoluciji prošlog mjeseca dalo Iranu rok do 31. kolovoza za prekid obogaćivanja urana ili će se u suprotnom suočiti s uvođenjem sankcija. 

Inače, Rusija će ovoga tjedna biti domaćin visokom izaslanstvu iranskih dužnosnika za atomsku energiju u vrijeme dok Zapad sve glasnije traži kažnjavanje Teherana jer odbija odbaciti svoje nuklearne ambicije, javila je u utorak ruska novinska agencija.

Izaslanstvo će u Moskvu doputovati u utorak poslije podne i posjetiti nuklearnu centralu Kalinjin, 300 kilometara sjeverozapadno od Moskve, objavila je Agencija Itar-Tass.

Rusija gradi centralu od 1.000 megawatta u južnoj iranskoj luci Bushehr, u vrijednosti milijardu dolara a čiji se dovršetak očekuje krajem 2007., te se Rusija nada natjecati za nekoliko sličnih projekata koje planira Iran.

Agencija prenosi da će dvije strane razgovarati i o obuci
iranskog osoblja za Bushehr.

Istovremeno Kina ponavlja svoje stajalište po kojem krizu s Iranom treba riješiti mirnim putem i naglašava kako se protivi sankcijama protiv Teherana.

- Kinesko stajalište prema iranskom nuklearnom programu je jasno, mi smo i dalje pristalice miroljubivog rješenja dobivenog putem pregovora, a ne silom ili sankcijama jer takav način neće riješiti problem, izjavio je posebni kineski izaslanik na Bliskom istoku Sun Bigan. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene