Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iran će u utorak u 12.30 sati (GMT) odgovoriti na nuklearni "paket" kojeg mu je ponudilo šest zemalja, kažu diplomati.


Iranski dužnosnici predat će odgovor veleposlanicima Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanija i Švicarske (koja predstavlja SAD) na sastanku u Teheranu.

Vezani članci Slika nije dostupna Iran: Pregovori o nuklearnom programu su 'zadnja prilika Zapada' Slika nije dostupna SAD Iranu nametnuo stroge sankcije

Dužnosnici kažu da je odgovor u pisanom obliku i da je
"multidimenzionalan". U njemu ponovno odbacuju mogućnost suspenzije obogaćivanja urana, što je ključni zahtjev u ponuđenom paketu.

Ipak, odbijanje zasad ne bi trebalo izazvati akciju Vijeća sigurnosti UN-a koje je u rezoluciji prošlog mjeseca dalo Iranu rok do 31. kolovoza za prekid obogaćivanja urana ili će se u suprotnom suočiti s uvođenjem sankcija. 

Inače, Rusija će ovoga tjedna biti domaćin visokom izaslanstvu iranskih dužnosnika za atomsku energiju u vrijeme dok Zapad sve glasnije traži kažnjavanje Teherana jer odbija odbaciti svoje nuklearne ambicije, javila je u utorak ruska novinska agencija.

Izaslanstvo će u Moskvu doputovati u utorak poslije podne i posjetiti nuklearnu centralu Kalinjin, 300 kilometara sjeverozapadno od Moskve, objavila je Agencija Itar-Tass.

Rusija gradi centralu od 1.000 megawatta u južnoj iranskoj luci Bushehr, u vrijednosti milijardu dolara a čiji se dovršetak očekuje krajem 2007., te se Rusija nada natjecati za nekoliko sličnih projekata koje planira Iran.

Agencija prenosi da će dvije strane razgovarati i o obuci
iranskog osoblja za Bushehr.

Istovremeno Kina ponavlja svoje stajalište po kojem krizu s Iranom treba riješiti mirnim putem i naglašava kako se protivi sankcijama protiv Teherana.

- Kinesko stajalište prema iranskom nuklearnom programu je jasno, mi smo i dalje pristalice miroljubivog rješenja dobivenog putem pregovora, a ne silom ili sankcijama jer takav način neće riješiti problem, izjavio je posebni kineski izaslanik na Bliskom istoku Sun Bigan.