Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvoje umrlih

Inhalirali sinuse i dobili amebe koje jedu mozak!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravstvene vlasti američke savezne države Louisiana izdale su upozorenje o opasnosti od nepropisne uporabe posuda za inhaliranje nosa, reagirajući na dva nedavna smrtna slučaja za koje se smatra da su posljedica ulaska 'ameba koje jedu mozak'., kroz sinuse u ljudski mozak.

Za obje se žrtve vjeruje da su svoje posude za inhaliranje napunile vodom iz slavine, umjesto destilirane ili sterilizirane vode koju preporučuje proizvođač. Kada su koristili te posude kako bi ispirali svoje nosne i sinusne šupljine - što je tretman za prehlade i peludne groznice - smrtonosna ameba koja živi u vodi iz slavine, a zove se Naegleria fowleri, našla je svoj put iz sinusa do mozga, izvijestila je američka TV mreža Fox News.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna stiže Moćna Ida FOTO Deseci tisuća u bijegu pred uraganom: "Kao i kada je bila Katrina, ne želimo biti ovdje tijekom katastrofe. Ne riskiramo" Slika nije dostupna udaljava se od Kube Opasan uragan Ida prijeti Louisiani: "Tko se želi evakuirati neka to učini što prije"

Parazitski organizam zarazio je mozgove žrtava neurološkom bolešću što se naziva primarni amebni meningoencefalitis (PAME) - gnojnom upalom mozga koja brzo uništava živčano tkivo i obično ubija oboljele u nekoliko dana.

Jonathan Yoder, epidemiolog iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), rekao je da se slučajevi iz Louisiane još uvijek istražuju kako bi se utvrdilo jesu li smrti posljedica izloženosti tretiranoj vodi iz slavine u posudama za inhaliranje, a ne izloženosti netretiranoj vodi iz ribnjaka ili jezera. Ako je tako, to su prvi poznati slučajevi bolesti u SAD-u izazvani organizmom Naegleria fowleri, koji je preživio proces pročišćavanja vode. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene