Migranti, ilustracija
Migranti, ilustracija Foto: Afp

Jedan ilegalni migrant ubijen je u četvrtak u BiH u pograničnom području prema Hrvatskoj, a policija susjedne zemlje istražuje okolnosti pod kojima se ta tragedija dogodila. Slovenska policija u četvrtak ujutro u dva odvojena postupka privela je dvojicu hrvatskih državljana koji su u svojim automobilima prevozili ilegalne migrante.


Glasnogovornik policije u Bihaću Ale Šiljdedić potvrdio je lokalnim medijima kako je preminuo migrant koji je najvjerojatnije ustrijeljen iz neke vrste lovačkog oružja.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Gettyimages) Krvavi Božić u Sloveniji: Muškarac pred djetetom ubio partnericu i njene roditelje Pripadnici SIPA-e, ilustracija U BiH uhitili još jednog sumnjivca iz afere Flajš, bio na tjeralici zagrebačkog Interpola

Sve se zbilo na području pogranične općine Kulen Vakuf kada je nekolicina migranata u kojoj je bio i ubijeni pokušala prijeći iz BiH u Hrvatsku. Teško ranjenog migranta ostali članovi te skupine u jutarnjim su satima donijeli do željezničke pruge na bosanskohercegovačkoj strani granice gdje ga je pronašla policija.

"Ozljede su mu nanesene vatrenim oružjem u predjelu leđa, najvjerojatnije iz sačme jedne vrste lovačkog oružja. Policijski službenici MUP-a USK i ekipe za očevid su na terenu i pokušat će doći do mjesta događaja na kojem se sve odvilo kako bi utvrdili je li se to dogodilo na području BiH ili Hrvatske. Uglavnom, imali su namjeru ilegalno prijeći granicu prema Hrvatskoj", kazao je Šiljdedić, kako ga citira portal Klix.

Prema podacima kojima raspolaže MUP Unsko-sanske županije, u tom dijelu BiH trenutačno boravi oko sedam tisuća ilegalnih migranata, a svakodnevno pristižu novi.

Oko tri tisuće ilegalnih migranata smješteno je u prihvatnim centrima na području Bihaća i Velike Kladuše no njih najmanje četiri tisuće tamo ih svakodnevno boravi na otvorenome ili samo prolaze kroz taj dio zemlje na putu ka Hrvatskoj.

"Svakodnevno na područje županije pristiže oko stotinu ilegalnih migranata tako da sada imamo prilično problematičnu situaciju i na prilazima Bosanskoj Krupi, odnosno Ključu", kazao je ranije ovog tjedna Šiljdedić.

Slovenija: Privedena dva hrvatska državljanina koja su prevozila migrante

Slovenska policija u četvrtak ujutro u dva odvojena postupka privela je dvojicu hrvatskih državljana koji su u svojim automobilima prevozili ilegalne migrante, objavila je policijska uprava Novo Mesto.

Najprije je u noćnim satima kod naselja Dvorci blizu Brežica policijska patrola zaustavila osobni automobil hrvatskih registarskih oznaka kojim je 45-godišnjak prevozio dva Pakistanca i tri državljana Bangladeša koji su prije toga nezakonito prešli državnu granicu.
Hrvatski državljanin lišen je slobode i oduzet mu je automobil, a s kaznenom prijavom bit će predat istražnom sucu, dok migrante još čeka dovršenje postupka, pa nije poznato hoće li u Sloveniji zatražiti azil ili će biti vraćeni u Hrvatsku.

Koji sat kasnije u blizini granice kod naselja Slovenska vas u prtljažniku vozila drugog, 68-godišnjeg hrvatskog državljanina otkrivena su dva migranta iz Bangladeša, pa ga čeka isti postupak pred sucem istrage, a vodi se i postupak oko migranata koji su nezakonito prešli granicu.

Slovenska policija primjećuje da su pokušaji migranata i onih koji ih nezakonito prebacuju preko granice u zadnje vrijeme sve intenzivniji, pa se dnevno zna otkriti i po više desetaka ilegalnih migranata.