Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gradovi straćare

Iako je peta ekonomski najrazvijenija zemlja svijeta, sirotinjske favele ostaju zaštitni znak Brazila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirotinjske favele, zaboravljene od države, postale su i ostale svijet za sebe. U mnoge od njih strancu je nemoguće ući bez dozvole 'bossa' a to je obično neki od trgovaca drogom.

Brazil je peta najrazvijenija ekonomija svijeta i jedna od najbogatijih zemalja, no njegov su zaštitni znak, osim naravno nogometa, sirotinjski 'gradovi straćara' odnosno favele.

Pročitajte i ovo Navijači Zanimljiva prijava Dnevnik Nove TV doznao nove detalje o incidentu s ustaškom zastavom na Rujevici Ilustracija Šok u Italiji Dječaka (12) na nogometu udario grom, u teškom je stanju

Prepuštene same sebi, jer vlast u Brazilu desetljećima ne mari za siromašne pa u favele nije zalazila ni policija, postale su svijet za sebe, prave male države.

 
Prema podacima iz 2011. godine, čak 11,5 milijuna Brazilaca (šest posto stanovništva) živi u favelama kojih samo u Rio de Janeiru ima 700.
 

Do prije nekoliko godina, favelama su isključivo vladali nasilje i narkobossovi, ali tzv. pacifikacija i česte policijske racije koje su pokrenute upravo zbog Svjetskog nogometnog prvenstva, učinile su ova divlja naselja ipak nešto sigurnijima. No, ne previše. U mnoge od favela još uvijek je nemoguće ući. Za to je potrebno dopuštenje 'bossa', a to je obično neki trgovac drogom.
 

Favela je, u stvari, drvo koje raste po brdima oko Rija. Upravo na ta brda, neobradivu zemlju, prvi su se naselili bivši robovi koji nisu imali nikakve imovine niti posla. No, prvu pravu favelu sagradili su bivši vojnici, na Morro de Castelu. Njih 20.000 vratilo se iz rata i nisu imali gdje živjeti, a svoje naselje nazvali su Brdo Favela.
 

Ipak, većina favela nastala je 70-tih godina prošlog stoljeća kada je došlo do egzodusa stanovništva iz siromašnih, ruralnih područja Brazila u gradove, osobito Rio de Janeiro. Desetljećima su favele bile sklonište za sirotinju, a poglede vanjskog svijeta privlačile su samo zbog živopisnih boja pročelja od zbijenih dasaka i najjeftinijih građevinskih materijala.

 Brazilski beskućnici u pohodu na stadion SP-a: 'Ovo su naši problemi!'

No, i život u njima se mijenja. Nastambe od granja i blata zamijenili su beton i cigle. Većina favela ima struju i vodu, no u mnogima se još može vidjeti 'rijeka fekalija' koja teče posred naselja. Mnoge su favele poput Rocinhae, najveće favele u Južnoj Americi, u kojoj prema procjenama živi oko 200 tisuća ljudi, dosegle civilizacijske standarde. Rocinha ima stotine poslovnih prostora, banke, restorane, kafiće, internet pa čak i svoju televiziju.
 

Zbog velikog doseljavanja u Rio de Janeiro, i brda iznad grada postala su prenapučena, a zemlja na kojoj su nastala siromašna naselja, vrlo vrijedna. Tako je na mjestu zloglasne favele Božji grad (po kojoj je napravljen istoimeni film) izgrađena jedna od najskupljih četvrti u cijelom Brazilu. U Ipanemi i Leblonu, četvrtima poznatima po plažama, koje su prije bile pune favela, danas su ostale samo tri. Neke su sravnjene sa zemljom kako bi se izgradili objekti za nogometno prvenstvo. S obzirom da se u favelama ne plaća porez, mnogi se baš iz tog razloga doseljavaju u njih. Mirnije favele znače i skuplje nekretnine, a zbog dolaska sve većeg broja stranaca, mnogi predviđaju da će obnova i podizanje standarda natjerati prvobitne stanovnike naselja da se odsele.
 

Zašto Brazil ima toliko jak nogomet? Mnogi smatraju upravo zbog favela. Oni koji nisu i ne žele biti ogrezli u kriminal, spas traže u tom sportu. To je jedini način da pobjegnu od siromaštva. Neki od najvećih velikana u povijesti nogometa (Pele , Rivaldo , Ronaldo ) odrasli su na ulicama favela. Ronaldinho je također sa svojom obitelji živio u straćari u srcu favele.
Oni su svojom upornošću i talentom uspjeli ono što deseci tisuća djece nikada ne uspiju.
 

Glavni problem koji priječi razvoj svih siromašnih u Brazilu je obrazovanje jer škola nije obavezna, čak niti osnovna. Zbog toga se procjenjuje da je čak oko sedamdeset posto stanovništva Brazila nepismeno ili polu-pismeno. No, ako živite u faveli onda je to manje važno. One su ionako, još uvijek, svijet za sebe.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene