Huligani tijekom nereda na derbiju Zvezde i Partizana u Beogradu (Foto: AFP)
Huligani tijekom nereda na derbiju Zvezde i Partizana u Beogradu (Foto: AFP) Foto: Afp

Huligane koji su izazivali nemire u Srbiji unajmio je pripadnik beogradskog podzemlja koji je povezan sa škaljarskim kriminalnim klanom, saznaje ''Blic''.


Trojica Hrvata, među kojima A. F. (26) i D. T., dobili su 10.000 eura da dođu u Beograd i krenu u okršaj, piše ''Blic''. Kod kickboxera D. T., koji za razliku od A. F. do sada u Hrvatskoj nije bio poznat po krivičnim djelima, pronađena je i znatna količina narkotika.

Vezani članci Postrojbe specijalnih specijalne policije Kosova na Jarinju, graničnom prijelazu s Kosovom - 3 Rast tenzija između Srbije i Kosova, na granici dežuraju kosovski specijalci: "Ovo je jedan od najtežih dana za naš narod" COVID odjel bolnice Susjedi bilježe porast novozaraženih: ''2022. sigurno nećemo proglasiti kraj pandemije''

Plan za izazivanje nereda na stadionu Partizana "skovan je u jednom zagrebačkom hotelu". Član podzemlja, koji je unajmio huligane, ujedno je tada ugovorio i sve detalje akcije. Uhićeni hrvatski državljani u Srbiju su ušli 12. prosinca i bili su smješteni u poznatom hotelu u širem centru Beograda. Troškove puta, smještaja i angažman platio je organizator nereda.

Osim člana podzemlja koji je platio i doveo Hrvate za organiziranje kaosa, kako se sumnja, sudjelovala su još četvorica Beograđana od kojih su trojica nekadašnje vođe navijača.

Organizatori su vješto iskoristili nezadovoljstvo pripadnika navijačke grupe “Vandal boys”. Skupina huligana starih između 20 i 25 godina ljuta je na pripadnike ''Alkatraz'' jer nisu željeli osvetiti ubijenog navijača Damira Jukića, koji je stradao u tučnjavi s navijačima Zvezde.

Dok je neposredno poslije utakmice bilo raznih spekulacija što se i zašto dogodilo, jasno je da je kaos na stadionu bio pokušaj preuzimanja južne tribine, a s tim i vraćanje i preuzimanje unosnih poslova s drogom. Kaos je nastao u 16. minuti utakmice, a linč je trajao više od 15 minuta, nakon čega je privedeno 26 osoba, a 18 ih je završilo u bolnici, od kojih je troje zadobilo teže tjelesne ozlijede.

Splićani su imali istu priču i ponavljali su iste navode. ''Došli su u Beograd kako bi se proveli'', prenosi njihove izjave izvor ''Blica'' iz MUP-a. Svaki od šestorice Hrvata želio je da se nazove Mia Tovarović, odvjetnica i supruga prebijenog Hrvata Damira Tovarovića. Svi oni priznali su i da su noć prije utakmice odvedeni u provod s prostitutkama.

Međutim, kako je vrijeme odmicalo Splićani su proširili priču. Počeli su s navodima da ne smiju otkriti tko ih je pozvao, jer se “boje za vlastiti život”.

Ipak, u jednom trenutku su ''propjevali''. Dok je neposredno poslije utakmice bilo raznih spekulacija što se i zašto dogodilo, jasno je da je kaos na stadionu bio pokušaj preuzimanja južne tribine, a s tim i vraćanje i preuzimanje unosnih poslova s drogom.

Petorica hrvatskih državljana saslušani su u petak navečer na Višem javnom tužilaštvu u Beogradu gdje su se branili šutnjom. Hrvatskim državljanima je određen pritvor do 30 dana zbog opasnosti od bježanja, utjecanja na svjedoke i zbog uznemiravanja javnosti. Njima se na teret stavlja nasilno ponašanje na sportskom događaju, dok se šesti osumnjičeni nalazi u bolnici.

Prijedlog o određivanju pritvora važi i za osumnjičenog koji se nalazi u bolnici, a protiv šestorice hrvatskih državljana podnesena je krivična prijava.